Turkije wil spookstad in noorden van Cyprus heropenen voor toeristen

.

Vertegenwoordigers van de Turkse en Noord-Cypriotische overheid hebben de verlaten stad Varosha bezocht, om na te gaan of het door oorlog verwoeste gebied na 46 jaar kan worden heropend.

Vertegenwoordigers van de Turkse en Noord-Cypriotische overheid hebben zaterdag de verlaten stad Varosha bezocht, om na te gaan of het door oorlog verwoeste gebied na 46 jaar kan worden heropend. Volgens Ankara zou dat een ‘historische’ mogelijkheid zijn om toeristen naar het gebied te lokken.

Varosha is een voorstad van Famagusta. De stad is afgesloten en verlaten sinds Turkije in 1974 het noorden inviel na een door Griekenland gesteunde staatsgreep op het eiland. Het voormalige vakantieoord is sindsdien met een omheining afgesloten van de buitenwereld. Enkel Turkse militairen hebben nog toegang tot het gebied. De 39.000 Griekse Cyprioten die oorspronkelijk in Varosha woonden, zijn de stad ontvlucht.

.
.© Getty Images

De Turkse vicepresident Fuat Oktay zei dat de heropening van Varosha goed kan zijn voor het toerisme, de economie en de handel. ‘Het is juridisch, politiek en economisch niet aanvaardbaar om deze paradijselijke kust in Noord-Cyprus ongebruikt te laten’, zo wordt hij geciteerd door het nieuwsagentschap Reuters.

Cyprus raakte in 1974 verdeeld. De Grieks-Cyprioten leven voornamelijk in het zuiden en de Turks-Cyprioten in het noorden. Verschillende vredesonderhandelingen zijn sindsdien op niets uitgedraaid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content