Tunesië wil Star Wars-dorp redden

© Reuters

Tunesië heeft een internationale campagne gelanceerd om geld in te zamelen voor de redding van het dorp Ong Jmel, beter bekend als Mos Espa, het dorp waaruit het “Star Wars”-personage Anakin Skywalker (de latere Darth Vader) afkomstig is.

Het filmdecor in het zuiden van Tunesië wordt bedreigd door het oprukkende Sahara-zand.

“Het dorp Mos Espa (Ong Jmel, Nefta) is niet alleen een pelgrimsoord voor miljoenen fans van ‘Star Wars’, maar het is ook een van de belangrijkste sites van cultureel erfgoed van Tunesië, van groot belang voor de lokale economie en het toerisme in de regio”, zo staat op de projectwebsite.

De initiatiefnemers zijn op zoek naar bijna 300.000 Tunesische dinar (137.000 euro). De Tunesische staat heeft al 160.000 dinar gegeven om de werkzaamheden op te starten die de site acht tot tien jaar respijt moeten geven. De rest van het geld moet komen van donaties.

De campagne past in de strategie van het ministerie van Toerisme om naast het kusttoerisme ook bijvoorbeeld cultureel toerisme uit te bouwen.

Het toerisme in Tunesië heeft fel te lijden gehad onder de instabiliteit na de revolutie in 2011. Nu het politiek rustiger is geworden, hoopt de regering op 7 miljoen toeristen dit jaar. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content