Tuin van aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen is dit weekend uitzonderlijk open

De tuin van het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen kan dit weekend op zaterdag en zondag tussen 13 en 17 uur uitzonderlijk bezocht worden.

De tuin krijgt net zoals het paleis een grondige opknapbeurt van de provincie Antwerpen, maar dankzij een bijdrage van het Mechelse stadsbestuur kan hij nu versneld onder handen worden genomen. De tuin kan daardoor wellicht al in 2017 voor het publiek worden opengesteld.

De provincie Antwerpen is eind 2015, na het pensioen van mgr. André Léonard, begonnen met de grootschalige restauratie en renovatie van het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen. De werken bevinden zich momenteel in fase twee: de restauratie van de westelijke vleugel met daarin onder meer de privékantoren en -vertrekken van de aartsbisschop en de gastenverblijven.

“Normaal gezien zouden pas in fase vijf, die voor 2022 gepland is, de bouwkundige tuinelementen onder handen worden genomen, maar door de bijdrage van de stad Mechelen kan de restauratie van de tuin dus enkele jaren vervroegd worden”, zegt Luk Lemmens, provinciaal gedeputeerde voor erfgoed.

Het Mechelse stadsbestuur maakte 391.047 euro vrij voor de renovatie van de tuinmuren, de bergingen, het paviljoen en de Lourdesgrot. “De tuin is een grote groene long in het midden van de binnenstad. Het is dan ook al lang onze wens dat elke Mechelaar van deze tuin kan genieten”, zegt Mechels schepen voor Natuur en Groenontwikkeling Marina de Bie.

De tuin wordt zaterdag en zondag onder toezicht open gesteld van 13 tot 17 uur, zodat het publiek alvast eens kan kennis maken met deze ‘verborgen parel’. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content