Toscane

Het heuvelachtige landschap, de pittoreske dorpjes en de boeiende cultuur maken Toscane tot de ideale vakantiebestemming.

Het heuvelachtige landschap, de pittoreske dorpjes, de boeiende cultuur en de rijke culinaire tradities maken van Toscane de ideale vakantiebestemming. Het gebied wordt dan ook wel eens als mooiste streek op aarde bestempeld.

De mooiste minder bekende stadjes in Toscane

Onder de stralende zon is het heerlijk tot rust komen in het schitterende Toscaanse landschap. Van op de heuvels heb je prachtige uitzichten over de valleien en velden met wijngaarden, olijfbomen en zonnebloemen. Vaak is het er zo stil dat je enkel het zuiderse tsjirpen van cicaden hoort en de salamanders hun schuilplaatsen verlaten voor een zonnebad. Bovendien kan je in Toscane ook naar het strand en zelfs op wintersport.

De Etrusken waren hier eerst, later kwamen de Romeinen. Beiden lieten een schat aan archeologische bezienswaardigheden na. Die liggen verspreid over de groene valleien en heuvels met hun plaatsjes waar de tijd is blijven stilstaan. In de Renaissance kende het toenmalige Groothertogdom Toscane een echte bloeitijd onder het bewind van de Medici’s. Daarom bereikte de Italiaanse Renaissance de beste resultaten in Toscane.

Bruisende kunststeden

Die artistieke traditie is bewaard in de imposante monumenten van bruisende kunststeden zoals Firenze en Siena. In die steden viert vooral de renaissancekunst, zowel in architectuur, schilder- als beeldhouwkunst, hoogtij. Bovendien is Siena wereldberoemd om haar panoramische positie en haar schelpvormige Piazza del Campo, waar twee keer per jaar de ‘Palio‘ wordt gehouden. Tijdens die paardenrace wedijveren de zeventien wijken van Siena om de overwinning.

Pisa is dan weer wereldberoemd om haar scheve toren, haar monumentale Duomo en haar baptisterium met zijn schitterende akoestiek. Bovendien is de stad, net zoals Livorno, een belangrijke kustplaats. In de omgeving van Pisa ligt het imposante kartuizerklooster van Calci uit de 13de eeuw en Colle di Val d’Elsa, bekend om haar kristalnijverheid.

Maar tussen de Toscaanse heuvels en wijngaarden liggen ook nog andere pareltjes zoals Lucca met haar imposante omwallingen en San Gimignano met haar dertien middeleeuwse torens. Hoewel het er nog ‘slechts’ dertien zijn en geen zeventig meer zoals vroeger, bepalen ze het uitzicht van de stad sterk.

Kwalitatieve keuken

Ideaal als vakantieverblijf is een Toscaanse villa’s in één of ander gezellig dorpje. Ze vormen een uitstekende uitvalsbasis voor de verkenning van het betoverende platteland en de steden. Bovendien kan je er ’s avonds de dag afsluiten met een glaasje lekkere Toscaanse wijn. De bekendste zijn de Chianti en Morellino di Scansano. Maar, zoals Voltaire stelde, ‘de beste wijn komt uit Montepulciano bij Siena’.

Daarnaast staat de regio bekend om haar uitstekende olijfolie. De Italianen gebruiken ze dan ook naar hartenlust in hun gerechten en slaatjes. Een andere sleutel tot de kwalitatieve Toscaanse keuken is de versheid van de ingrediënten en het gebruik van kruiden zoals basilicum, tijm, peterselie en rozemarijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content