Top 10 spooksteden

Top 10 spooksteden
© Reuters

1. Pripjat in de Oekraïne, in 1986 moesten de inwoners de stad verlaten na het ongeluk met de nabijgelegen kernreactor in Tschernobyl.

2. Gunkanjima (ook Hashima genoemd), een Japans eiland voor de kust van Nagasaki in Japan. Ooit leefde 5.000 mijnwerkers op het kleine eilandje. Het was daarmee het dichtstbevolkte deel van de wereld, maar toen in 1974 de mijnen sloten liep het eiland leeg.

3. Varosha op Cyprus. Deze stad hoorde vroeger bij Famagusta op het Turkse deel van het eiland. Toen Cyprus in 1974 in tweeën werd gedeeld werd Varosha verboden gebied.

4. San-Zhi in Taiwan. Dit stadje met futuristische huizen zou een luxeoord worden voor rijke Taiwanezen, maar doordat er tijdens de bouw voortdurend dodelijke ongelukken gebeurden is de stad nooit afgebouwd.

5. Craco in Itali?. Dit rotsstadje in het zuiden van Itali? bestaat zeker sinds 1060, maar in de laatste honderd jaar is het stadje door aardbevingen, aardverschuivingen en droogtes langzaamaan leeggelopen. Mel Gibson filmde een deel van zijn film The Passion of Christ in Craco.

6. Centralia in Pennsylvania. In 1962 ontstond hier in een mijn een enorme brand - die overigens tot op heden nog niet geblust is en waarschijnlijk nog 200 jaar door zal branden. In de jaren daarna kregen alsmaar meer mensen gezondheidsklachten, waarschijnlijk door koolstofmonoxide. Toch duurde het tot 1984 voordat alle inwoners vertrokken waren.

7. Yashima in Japan. In 1185 vond op dit eilandje bij de stad Takamatsu de 'Slag van Yashima' plaats. Eeuwen later, in de jaren tachtig van de vorige eeuw, besloot de Japanse regering er een toeristisch centrum te bouwen. Er verrezen hotels, parken en wandelwegen. Maar het werd een enorme flop. De toeristen bleven weg en al snel sloten de pas geopende hotels hun deuren.

8. Katoli World in Taiwan. Dit is weliswaar geen stad, maar een pretpark. Desolaat is het er in ieder geval wel. In 1999 werd Taiwan getroffen door een zware aardbeving waarbij 2400 doden vielen. Alhoewel het park zwaar beschadigd raakte vielen er geen doden. Wel is Katoli World sindsdien gesloten.

9. Balestrino in het noordwesten van Itali?. In 1887 werd dit deel van Itali? getroffen door een flinke aardbeving. In Balestrino leek weinig schade, maar in 1953 moesten alle inwoners het stadje verlaten omdat het er in geologisch opzicht te gevaarlijk was.

10. Bodie in Californi?, een klassieke Amerikaanse Ghosttown. Aan het einde van de 19e eeuw tijdens de goudkoorts verrees hier uit het niets razendsnel een stad met meer dan 10.000 inwoners. Toen de goudkoorts ten einde liep, verdwenen de inwoners even snel als ze gekomen waren. In 1932 werd een groot deel van het stadje verwoest door een grote brand. Toch bleven er nog tot in de jaren veertig van de 20e eeuw enkele inwoners in het stadje achter.

1. Pripjat in de Oekraïne. Deze verlaten stad ligt vlakbij de kernreactor in Tsjernobyl. © Reuters

Pripjat. © Reuters

Pripjat © Timm Suess, Wikicommons

2. Gunkanjima (ook Hashima genoemd), een eiland in Japan. Het liep leeg toen de mijnen op het eiland gesloten werden. © Luciditeq, Wikicommons

Hashima © http://an.to/spot/

Hashima © Hisaqi, Wikicommons

3. Varosha op Cyprus. De stad werd in 1974 toen Cyprus in tweeën werd gedeeld verboden gebied, © Vikimach, Wikicommons

Varosha © Epa

Varosha © Dolanh, Wikicommons

4. San-Zhi in Taiwan, een mislukt luxevakantieresort. © Kok Len Yeo,Wikicommons

5. Craco in ItaliQ. Het stadje stroomde langzaam leeg na een serie aardbevingen en aardverschuivingen. © Idefix, Wikicommons

Craco © Idefix, Wikicommons

6. Centralia in Pennsylvania. Oorzaak: een enorme mijnbrand die in 1962 ontstond en nu nog altijd brandt. © John DS, Wikicommons

Centralia

7. Yashima in Japan, een toeristisch centrum dat een enorme flop werd.

Yashima

8. Katoli World in Taiwan. Een pretpark dat in 1999 zijn deuren sloot na een zware aardbeving.

9. Balestrino in het noordwesten van ItaliQ. Sinds 1887 gevaarlijk terrein door een krachtige aardbeving.

10. Bodie in CaliforniQ. Een klassieke Amerikaanse Ghosttown, verlaten toen de Goudkoorts ten einde liep.

Bodie