De 25 spectaculairste wegen

De 25 spectaculairste wegen
© iStockphoto

North Yungas Road in Bolivia © GilCahana, Wikicommons

Met stip de gevaarlijkste weg ter wereld. De 61 kilometer lange weg loopt van La Paz naar Coroico over een hoogte van 4650 meter. De weg is slechts 320 cm breed, breed genoeg voor één auto terwijl het een tweerichtingsweg is. Bovendien staat er nergens een omheining langs de 600 meter diepe afgrond. Niet verwonderlijk komen jaarlijks zo'n 300 automobilisten hier om het leven.

Baldwin Street in Dunedin, Nieuw-Zeeland

Dit straatje staat met een steilheidspercentage van 35 procent in het Guinness Book of Records vermeld als de steilste straat ter wereld.

Canton Avenue in Pittsburgh, VS © Lidobe, Wikicommons

Dit steegje in de Amerikaanse stad Pittsburgh strijdt met Canton Avenue in Pittsburgh om de titel 'steilste straat ter wereld'. OP sommige stukken stijgt het met 37 procent, nog iets steiler dan de concurrent in Nieuw-Zeeland dus.

Atlanterhavseien (Atlantische weg) © Bil, Wikicommons

Deze 8,3 kilometer lange weg langs de Noorse westkust verbindt acht eilandjes met elkaar door middel van acht bruggen. De weg volgt volledig de loop van het landschap.

Capulin Volcano Road in Mexico © US Geological Survey

Capulin Volcano Road cirkelt een 2494 meter hoge vulkaan op. De vulkaan barstte 60.000 jaar geleden voor het laatst uit en vanaf de top heeft u een mooi uitzicht over het vulkanische landschap eromheen.

Parliament Street in Exeter, Groot-Brittannië © J.Morley, Wikicommons

Dit 50 meter lange straatje uit het jaar 1300 is maar 0,64 meter breed en daarmee het smalste straatje ter wereld.

Civic Musical Road in Lancaster in Californië © Wikicommons

Wanneer je over deze weg rijdt hoor je de finale van Rossini's Wilhelm Tell Ouverture. Het klinkt zo luid dat het muzikale stukje, na klachten van omwonenden, verplaatst is naar een onbewoond deel van de weg.

Dalton Highway in Alaska

Deze 667 kilometer lange weg in Alaska staat bekend als de meest afgelegen snelweg ter wereld. Snelweg is ook een groot woord voor deze onverharde route dwars door de bossen en toendra zonder restaurants, toiletten en tankstations onderweg.

Ebenezer Place in Wick, Schotland © Noudbijvoet, Wikicommons

Ebenezer Place is met een lengte van twee meter de kortste straat in de wereld. Er ligt maar één gebouw aan, Hotel Mackays.

High Five Interchange in Dallas © Fletcher, Wikicommons

Dit viaduct bestaat uit vijf verdiepingen. De vijfde verdieping is net zo hoog als een gebouw van 12 verdiepingen.

Wandelpad over Mount Hua in China © Ondrej Zvacek, Wikicommons

Dit wandelpad volgt een eeuwenoude route en loopt langs tempels en allerlei heiligdommen. Bovendien heeft u onderweg een schitterend uitzicht, maar u moet geen last van hoogtevrees hebben. De aan de rosten vastgemaakte planken op een hoogte van een paar duizend meter zijn maar net breed genoeg voor één wandelaar.

9 de Juleo Avenue in Buenos Aires, Argentinië © Epa

9 de Julio Avenue is met zes rijbanen aan allebei de kanten de breedste weg ter wereld. Bovendien loopt de avenue langs een aantal bekende gebouwen zoals de oude Franse ambassade, een beeld van Don Quixote en de Plaza de la República.

Karakoram Highway © Epa

Deze weg door de Himalaya tussen Pakistan en China is de hoogstgelegen internationale weg in de wereld. De 1300 kilometer lange weg volgt de vroegere Zijderoute en klimt tot bijna 5000 meter. Tijdens de bouw kwamen bijna 900 arbeiders om het leven.

Monumental Axis in Brasilia, Brazilië © Limongi, Wikicommons

Toen de gloednieuwe stad Brasilia werd gebouwd kon deze weg helemaal ingepland worden tussen de gebouwen. Het resultaat: een snelweg met aan beide zijden 6 rijbanen, maar met een enorme ruimte tussen de twee richtingen.

Pan American Highway © Angelica Jacobi, Wikicommons

Dit netwerk van wegen door 15 landen in Noord- en Zuid-Amerika is met een lengte van ongeveer 48.000 kilometer de langste weg ter wereld.

Puxi Viaduct in Shanghai © Alex Needham, Wikicommons

Dit Chinese viaduct behoort tot de ingewikkeldste en drukste ter wereld. Dagelijks passeren er enkele honderdduizenden auto's.

Guoliang Tunnel in China © Fang Chen, Wikicommons

Deze weg dwars door het Taihang gebergte in China lijkt eerder een kunstwerk dan een weg.

Lena Highway in Siberië © A.L., Wikicommons

Een snelweg kan je deze 1222 kilometer lange route door Siberië niet noemen. Het is niet meer dan één grote modderpoel.

Lombard Street in San Francisco © iStockphoto

Dit straatje figureerde in tal van films en staat met zijn 8 haarspeldbochten bekend als de meest bochtige straat ter wereld.

Marsimik La in India © You Tube

Deze pas in India bereikt een hoogte van 5582 meter hoogte en is daarmee de hoogst berijdbare weg in de wereld.

Savoy Court bij het Savoy Hotel in Londen © Reuters

De weg die leidt naar het beroemde Savoy Hotel is de enige weg in Groot-Brittannie waar het verkeer, net als hier, aan de rechterkant van de weg moet rijden.

Tibbitt to Contwoyto Winter Road in Nunavut © Reuters

Deze 568 kilometer lange weg door Nunavut en de Northwest Territories in Canada is eigenlijk geen weg, maar een route over bevroren meren. De Winter Road is maar drie of vier maanden per jaar berijdbaar en beroemd geworden door de televisieserie Ice Road Truckers.

Van Zyl's Pass in Namibië © Hans Stieglitz, Wikicommons

Deze pas kan je amper een weg noemen, het is eerder een hindernisparcours over rosten, door diepe kuilen en langs steile ravijnen.

Road to Giza in Egypte © iStockphoto

De oudste geplaveide weg ter wereld. De 12 kilometer lange weg in 4600 jaar oud en werd gebruikt om vanuit Cairo enorme basalten rotsblokken naar Gizeh te vervoeren.

Magic Roundabout in Swindon, Groot-Brittannië © Dickbauch, Wikicommons

Deze rotonde in het Verenigd Koninkrijk is ongetwijfeld de meest ingewikkelde ter wereld. Behalve een grote rotonde in het midden bestaat het Magic Roundabout uit vijf kleinere rotondes. Om het voor niet-Britten nog erger te maken moet je ook nog tegen de klok in rijden.