De 10 mooiste kastelen van Europa

De 10 mooiste kastelen van Europa

Leeds Castle in Kent, Engeland. We weten maar al te goed hoe chauvinistisch de Engelsen zijn. Zo claimen ze bijvoorbeeld dat dit kasteel 'het mooiste in de hele wereld is'. Na een bezoekje zult u dit wellicht beamen.

Praag heeft de reputatie een openluchtmuseum te zijn en het Prague Castle past perfect in dat plaatje. Dit kasteel had maar liefst negen eeuwen nodig om af te geraken, maar het mag er absoluut wezen.

Het Castelo de Sao Jorge in Lissabon, Portugal. Voor een prachtig zicht op de Atlantische Oceaan moet u hier zijn. Daarnaast heeft u vanaf hier ook een mooi panoramisch zicht op Lissabon, de stad van de Fado.

El Alcazar in Segovia, Spanje. Het kasteel ligt haast surrealistisch ingeplant naast het hart van de stad Segovia. Keer terug in de tijd en bezoek de mooi bewaarde middeleeuwse kamers van dit sprookjeskasteel.

Schloss Neuschwanstein in Munich, Duitsland. De krankzinnige koning Lodewijk II van Beieren gaf de opdracht dit kasteel te bouwen met de bedoeling er zich in op te sluiten. Pas na zijn dood werd het kasteel een Europese topattractie. Disneys kasteel van Doornroosje werd op Neuschwanstein geïnspireerd.

Mont Saint-Michel in Normandië, Frankrijk. Het kasteel was oorspronkelijk bedoeld als een abdij voor pilgrims. Op het rotsachtig schiereilandje tussen Normandië en Bretagne kijkt u uit over de baai die door UNESCO tot werelderfgoed werd uitgeroepen.

Lincoln Castle in Lincolnshire, Engeland. Deze burcht werd gebouwd in opdracht van de legendarische Willem de Veroveraar, nu bijna duizend jaar geleden. Vanaf 1787 diende dit kasteel als gevangenis, omdat het immers onmogelijk was om eruit te ontsnappen. Er is ook een rechtszaal, die nu nog steeds in gebruik is.

Chateau de Chambord in de Loire Vallei in Frankrijk. Dit fort is een doolhof door de ontelbare gangetjes en de 440 kamers.

Burg Frankenstein in Darmstadt, Duitsland. Deze burcht uit de dertiende eeuw diende vermoedelijk als inspiratiebron voor de mythe rond het Frankenstein monster van de romanschrijfster Mary Shelley.

Glamis Castle in Glamis, Schotland. Hier dwalen ongetwijfeld de geesten rond van de vele ongelukkigen die hier vermoord werden, zoals King Malcolm en Duncan. Anderzijds is dit ook de plaats waar Queen Mum opgroeide en het decor van Shakespeares toneelstuk Macbeth.

Aïsa Knockaert

Leeds Castle in Kent, Engeland.

Prague Castle in Tsjechië © iStockphoto

Castelo de Sao Jorge in Lissabon, Portugal. © iStockphoto

El Alcazar in Segovia, Spanje.

Schloss Neuschwanstein bij München, Duitsland. © Brand X Pictures

Mont Saint-Michel in Normandië, Frankrijk. © iStockphoto

Lincoln Castle in Lincolnshire, Engeland. © iStockphoto

Chateau de Chambord in de Loire vallei in Frankrijk. © iStockphoto

Burg Frankenstein in Darmstadt, Duitsland.

Glamis Castle in Glamis, Schotland. © iStockphoto