De 10 meest bedreigde rivieren in de VS

De 10 meest bedreigde rivieren in de VS
© iStockphoto

(MS)

1. Colorado River in de Grand Canyon, Arizona © iStockphoto

De Colorado River is een van de meest iconische rivieren en verantwoordelijk voor het uitslijpen van de Grand Canyon, maar wordt bedreigd door radioactieve vervuiling door uranium mijnbouw, een gepland constructieproject in het hart van de Canyon en een plan om grondwater weg te pompen in Tusayan.

2. Columbia River in Washington en Oregon © iStockphoto

Zalm en andere vissoorten in deze rivier worden bedreigd door een dam di zorgt voor de energie in de omgeving.

3. Holston River in Tennessee © Brian

Deze rivier die veel inwoners van Tennessee van water voorziet en bovendien veel gebruikt wordt voor recreatieve bezigheden dreigt zwaar vervuild te raken door een munitiefabriek voor het leger.

4. Smith River in Montana © iStockphoto

De Smith River is een geliefde plaats om te vissen en te raften, maar wordt bedreigd door een grote kopermijn die het water zal vervuilen met giftige zware metalen.

5. Edisto River in South Carolina © iStockphoto

Ook de Edisto River zorgt voor veel vertier: roeien, vissen, zwemmen... Maar er wordt zoveel water aan onttrokken voor de landbouw dat de waterkwaliteit sterk achteruit gaat.

6. Chuitna River in Alaska komt uit in Cook Inlet © iStockphoto

Voor de oorspronkelijke bewoners van Alaska is deze Chuitna River een belangrijke voedingsbron en dat geldt ook voor beren, elanden en wolven. Het voorstel om er een open koolmijn te vestigen betekent een onacceptabele vervuiling van de rivier en bedreiging voor de dieren en lokale bewoners.

7. Rogue/Smith Rivers in Oregon en California © iStockphoto

Deze twee rivieren staan bekend om de grote hoeveelheden zalm en recreatiemogelijkheden. Voorstellen om hier nikkel te gaan ontginnen betekenen een gevaar voor de unieke biodiversiteit.

8. St. Louis River in Minnesota © Elkman, Wikicommons

De St. Louis River loopt door een gebied met dichte bossen, uitgestrekte moerassen en heldere waterpartijen. Dit alles, de dieren die er voorkomen en de jachtrechten van de Ojibwe lopen gevaar als het plan om er een nikkelmijn te vestigen doorgaat.

9. Harpeth River in Tennessee © Chinmay7, Wikicommons

Deze rivier stroomt door een van de snelst groeiende regio's in de VS en is een rustige plaats voor de inwoners uit de omgeving. Ook deze plaats dreigt nu te moeten wijken voor vervuiling doordat er in de toekomst - als de plannen doorgaan - meer rioolwater in geloosd gaat worden.

10. Pearl River in Louisiana en Mississippi © iStockphoto

In de Pearl River komen veel oesterriffen voor en in de moerassen eromheen leven allerlei dieren. De Barnett Dam heeft al gezorgd voor een achteruitgaan van het leefgebied van de dieren. Het dreigt helemaal dramatisch te worden wanneer het plan voor nog een dam doorgaat.