De 10 Europese topbestemmingen 2015 volgens Lonely Planet

De 10 Europese topbestemmingen 2015 volgens Lonely Planet
© iStockphoto

1. Akureyri in IJsland © iStockphoto

Akureyri is een schilderachtig stadje op een paar uur rijden ten noorden van Reykjavik. Het ligt mooi tussn de bergen en de langste fjord in IJsland.

Akureyri © iStockphoto

De haven van Akureyri en de EyjafjËrdur fjord.

2. Leipzig in Duitsland © iStockphoto

Deze stad in het voormalige Oost Duitsland krijgt veel minder aandacht dan Berlijn, maar met de bloeiende kunstscene en schat aan mooie gebouwen verdient Leipzig volgens Lonely Planet een plaatsje op de lijst met topbestemmingen. Nog een extra reden: de Nikolaikirche viert dit jaar zijn 850e verjaardag.

Leipzig © iStockphoto

Het stadhuis

3. De Azoren © iStockphoto

Deze 9 grotere en 8 kleine vulkanische eilanden in de Atlantische Oceaan zijn, volgens Lonely Planet, Europa's best bewaarde geheim: schitterende stranden, heldere kratermeren, prachtige natuur en een heerlijk klimaat.

Azoren © iStockphoto

4. Malaga in Spanje © iStockphoto

Malaga in het zuiden van Spanje is niet alleen een charmante kuststad, maar bezit ook een paar musea van wereldklasse: het Museo Picasso en de onlangs geopende Centro Pompidou en Museo Ruso met Russische kunstwerken.

Malaga © Reuters

Het nieuwe Centro Pompidou

5. Belgrado in Servie © iStockphoto

Deze tweeduizend jaar oude stad heeft een tumultueuze geschiedenis achter de rug en dat is te zien in de mix van Ottomaanse, socialistische en moderne architectuur.

Belgrado © iStockphoto

Kalemegdan fort

6. Piedmont in Italie © iStockphoto

De wereld lijkt even wat langzamer te draaien wanneer je in Piedmont bent. Niet voor niets komt de Slow Food beweging uit deze streek met glooiende wijngaarden, middeleeuwse dorpjes op heuvels, heerlijke wijnen en het onlangs gerenoveerde Museo Igizio, een Egyptisch musuem uit 1824 met, volgens Lonely Planet, de belangrijkste collectie Egyptische schatten buiten Cairo.

Piedmont © iStockphoto

7. Baku in Azerbeidzjan © iStockphoto

Dankzij de olie-opbengsten kan Baku veel geld besteden aan stadsvernieuwing. De stad blinkt uit in moderne, opvallende en soms merkwaardige gebouwen. Maar vergeet ook de oude stad met de Maagdentoren, historische stadsmuren en Shirvanshah paleis niet.

Baku © iStockphoto

De oude stad

8. Amsterdam in Nederland © iStockphoto

Amsterdam hoeft niet te klagen over belangstelling uit het buitenland, maar Lonely Planet vestigt de aandacht op de moderne architectuur zoals het Nemo Science Center en op Sail Amsterdam, het grote evenement in augustus waarbij enorme zeilschepen en andere bijzondere boten door de stad varen.

Amsterdam © Wim Haze

Sail Amsterdam

9. Tromso in Noorwegen © iStockphoto

Veel toeristen trekken naar Bergen in Noorwegen, maar slaan het noordelijker gelegen Tromso over. Maar in de zomer wordt er een grote midzomernachtmarathon georganiseerd en is het Poolmuseum de moeite waard. In de winter kunt u er genieten van het Noorderlicht en rendier- en hondesledetochten maken.

Tromso © iStockphoto

Noorderlicht boven Tromso

10. Porto in Portugal © iStockphoto

Porto is niet alleen de geboorteplaats van de port, maar ook een schitterend gelegen havenplaats. Porto is gebouwd op naar de Douro rivier aflopende heuvels. De straatjes zijn steil, de kades langs de rivier gevuld met terrasjes, op de rivier varen traditionele portbootjes en het eten is er smakelijk en betaalbaar.

Porto © iStockphoto