14 Spaanse plaatsen die in je 2016 moet bezoeken

14 Spaanse plaatsen die in je 2016 moet bezoeken
© iStockphoto

Van de Culturele hoofdstad San Sebastian tot Ciudad Real waar de 400e sterfdag van Miguel de Cervantes (Don Quichote) herdacht wordt: de Spaanse krant ABC noemt 14 plaatsen in Spanje die dit jaar iets te vieren hebben.

1. San Sebastian © iStockphoto

San Sebastian is in 2016, samen met de Poolse stad Wroclaw, Culturele hoofdstad van Europa. Er staan meer dan honderd evenementen gepland waaronder tentoonstellingen, voorstellingen, activiteiten voor kinderen, concerten, street art.....

2. Toledo © iStockphoto

Toledo is dit jaar de Gastronomische hoofdstad van Spanje, een goede gelegenheid om tijdens een van de vele culinaire festivals te proeven van Machego kaas, Serano ham, marsepein en andere lokale specialiteiten. Vergeet niet een Toledopass Gourmet aan te schaffen waarmee je voor een vaste prijs tapas en drankjes kan uitproberen.

3. Santiago de Compostela © iStockphoto

Paus Franciscus heeft 2016 uitgeroepen tot het Heilig Jaar van Barmhartigheid. Dat is voor veel gelovigen een reden om dit jaar naar plaatsen als Santiago de Compostela of Rome te trekken.

4. Madrid © iStockphoto

Niet alleen in Den Bosch, maar ook in het Prado in Madrid wordt de 500e sterfdag van de schilder Jheronimus Bosch (in Spanje wordt hij El Bosco genoemd) herdacht en wel met een grote tentoonstelling in het Prado Museum. De expositie 'El Bosco. La exposición del centenario' loopt van 31 mei tot 11 september.

5. Barcelona © iStockphoto

Casa Vicens is het eerste huis dat werd ontworpen door Antonin Gaudi. Ook wordt het beschouwd als een van de eerste Art Nouveau-huizen. Binnenkort, vermoedelijk in de herfst, zal Casa Vicens de deuren als museum openen voor het publiek.

6. Merida © iStockphoto

Merida in Extremadura mag zich in 2016 de 'Capital Iberoamericana de la Cultura Gastronómica' noemen. Ieder jaar kiezen de leden van de Ibero-American Food Academy (Argentinië, Brazilië, Chile, Colombia, Mexico, Peru, Portugal and Spanje) een stad die zich onderscheidt door gastronomische excellentie. Merida toont met een culinair programma waarom deze titel verdiend is.

7. Calahorra © iStockphoto

Tussen 18 en 24 april vinden in deze stad in Rioja de Gastronomische dagen van Verdura (Jornadas Gastronómicas de la Verdura) plaats waar al het lekkers dat uit de Rioja-streek komt de hoofdrol speelt.

8. Valencia © iStockphoto

Valencia bezit met El Oceonográfico het grootste aquarium van Europa en dit jaar werd een groot aantal vernieuwingen uitgevoerd waaronder een groter leefgebied voor de krokodillen en een nieuwe vlindertuin.

9. Toro © iStockphoto

Toro in de provincie Zamora mag de 21e editie van de Las Edades del Hombre (Leeftijden van de Mens) organiseren. Vanaf begin april tot 10 november word je in een tentoonstelling meegenomen op een fascinerende reis door de kerkelijke kunstgeschiedenis. Dit jaar staat water als natuurlijk en religieus element centraal.

10. Haro, La Rioja © iStockphoto

Haro wordt gezien als de wijnhoofdstad van La Rioja. Op 17 september stellen zeven wijnhuizen in de stad hun deuren open voor bezoekers.

11. Ciudad Real © iStockphoto

400 jaar geleden overleed Miguel de Cervantes, vooral bekend van Don Quichote. Daarom worden er in het Museo del Quijote in Ciudad Real dit jaar allerlei activiteiten rond de beroemde schrijver georganiseerd. Wil je nog meer over Cervantes weten? Dan kan je in zijn geboorteplaats Alcalá de Henares de expositie 'Miguel EN Cervantes. El Retablo de las Maravillas' bezoeken en nog meer inspiratie opdoen op de website Pais des Quijote.

12. Aragon © iStockphoto

Aragon figureerde in het verleden al verschillende keren in films zoals in Kingdom of Heaven van Ridley Scott. Dit jaar komt Nuestros Amantes van regisseur Miguel Angel Lamata uit. Om Aragon als filmroute in de kijker te zetten werd de Instagramwedstrijd #aragondecine gelanceerd.

13. Arbo, Ponteverda © iStockphoto

Op 24, 25 en 26 april vindt hier het Fiesta de la Lamprea, een feest volledig gewijd aan de lamprei plaats. De vis wordt er op allerlei verschillende traditionele manieren bereid.

14. Malaga © iStockphoto

Het Museo de Málaga opent dit jaar de deuren. Daarmee vestigt Malaga definitief zijn naam als cultureel centrum. De stad telt immers al een groot aantal andere prestigieuze musea waaronder het eerste Centre Pompidou buiten Frankrijk, het Russische staatsmuseum, het Carmen Thyssen museum en het Picasso Museum.