Top 10 ethische bestemmingen 2015

Ethical Traveler heeft de top tien van de meest ethische bestemmingen onthuld: tien landen die uitstekend hun best doen om de mensenrechten, sociale welvaart, dierenrechten en de bescherming van de natuur te verbeteren. Bovendien halen enkel landen de lijst die reizigers het nodige te bieden hebben.

De top tien in alfabetische volgorde

Chili

Chili probeert het regenwoud te beschermen en houtkap te beperken, verhoogt jaarlijks het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, leert kleine bronnen om duurzamer te werken en via wetten probeert het land de gletsjers te beschermen.

Dominica

Dominica investeert fors in groene energie, beschermt de inheemse dieren en planten, heeft zichzelf als goedl gesteld om tegen 2020 carbon negatief te zijn, doet veel om de eigen cultuur te beschermen en uit te dragen tijdens jaarlijkse festivals en kent een grote mate van politieke vrijheid. Litouwen Kaapverdië Kaapverdië behoort tot de landen met de grootste persvrijheid in Afrika, er wordt sinds kort jaarlijks een Gay Pride gehouden, corruptie is vrijwel afwezig, er zijn maatregelen genomen om water te besparen en hernieuwbare energie te gebruiken en er heerst religieuze vrijheid.

Kaapverdië

Kaapverdië behoort tot de landen met de grootste persvrijheid in Afrika, er wordt sinds kort jaarlijks een Gay Pride gehouden, corruptie is vrijwel afwezig, er zijn maatregelen genomen om water te besparen en hernieuwbare energie te gebruiken en er heerst religieuze vrijheid.

Litouwen

Vanaf 2015 moeten alle winkels glas, metalen en plastic verpakkingen terugnemen, gelijkheid tussen mannen en vrouwen is sterk verbeterd, het doel is om minstens 30 procent van het afval te gebruiken voor het opwekken van energie en er werden twee belangrijke wetten in verband met de klimaatverandering aangenomen.

Mauritius

Mauritius is een van de meest stabiele landen in Afrika zowel op economisch als politiek vlak, de gezondheidszorg is er goed en gratis toegankelijk voor de inwoners en toeristen, werkt aan het terugbrengen en de bescherming van koralen en de religieuze en academische vrijheid is erg root.

Palau

Palau behoort tot de wereldleiders als het gaat om de bescherming van marine ecosystemen, er is een veilig gebied voor haaien gecreëerd en de inwoners hebben veel politieke en religieuze vrijheid. Samoa Samoa heeft zichzelf in samenwerking met de Verenigde Naties nieuwe doelen gesteld op het vlak van biodiversiteit en klimaatverandering. Daarnaast is verkrachting binnen het huwelijk strafbaar gesteld en mogen Fa’afafine (traditioneel gezien al seen derde sekse) zich voortaan als vrouwen kleden. Tonga Tonga heeft forse stappen gezet om het gebruik van diesel te beperken en daarvoor in de plaats zone-energie te gebruiken. En in 2015 wordt Ha’aapai het eerste eiland in Tonga waar enkel organische landbouw bedreven wordt.

Uruguay

Het homohuwelijk is er toegestaan, Uruguay investeert veel om de toeristische attracties ook toegankelijk te maken voor bezoekers met lichamelijke beperkingen, Uruguay wil dat in 2015 negentig procent van de energie komt van hernieuwbare bronnen, er is een beschermde gebied gemaakt voor migrerende walvissen en er zijn wetten aangenomen om discriminatie van Afro-Uruguayanen tegen te gaan.

Vanuatu

Vanuatu heeft de afgelopen jaren een enorme vooruitgang geboekt op het vlak van de inheemse rechten, democratische veranderingen en het beschermen van slachtoffers van huiselijk geweld. Het werd ook “The Happiest Country in the World” genoemd door de Happy Planet Index. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content