Uitgerekend in het sjieke München bevindt zich de grootste alternatieve kerstmarkt van Duitsland: Tollwood.

Waar deze curieuze naam precies vandaan komt kan niemand meer vertellen, maar het winterfestival is al jaren een toevluchtsoord voor iedereen die kunst meer waardeert dan commercie en bio-snacks prefereert boven junkfood.

Sinds 1988 wordt het festival in de vier weken voor kerst gehouden op de plek waar een paar maanden eerder nog miljoenen liters Oktoberfestbier vloeiden: op de Theresienwiese.

Tollwood zet zich in voor een betere wereld met ook dit jaar weer podiumdiscussies over klimaatverandering en sociale kwesties. Ook lekkerbekken komen aan hun trekken met speciale kerstmenu's in Amerikaanse, Oost-Europese of Beierse stijl, uiteraard bereid met biologische ingrediënten.

Onder het motto 'hemel & hel' presenteert Tollwood tot 31 december vier weken lang cabaret, opera, varieté en circus van hoog niveau, zoals de door de Süddeutsche Zeitung geroemde Tiger Lillies Freakshow, een bizar spektakel met allerlei wonderlijke creaturen. Hoogtepunt is het oudejaarsfeest.

Uitgerekend in het sjieke München bevindt zich de grootste alternatieve kerstmarkt van Duitsland: Tollwood. Waar deze curieuze naam precies vandaan komt kan niemand meer vertellen, maar het winterfestival is al jaren een toevluchtsoord voor iedereen die kunst meer waardeert dan commercie en bio-snacks prefereert boven junkfood. Sinds 1988 wordt het festival in de vier weken voor kerst gehouden op de plek waar een paar maanden eerder nog miljoenen liters Oktoberfestbier vloeiden: op de Theresienwiese. Tollwood zet zich in voor een betere wereld met ook dit jaar weer podiumdiscussies over klimaatverandering en sociale kwesties. Ook lekkerbekken komen aan hun trekken met speciale kerstmenu's in Amerikaanse, Oost-Europese of Beierse stijl, uiteraard bereid met biologische ingrediënten. Onder het motto 'hemel & hel' presenteert Tollwood tot 31 december vier weken lang cabaret, opera, varieté en circus van hoog niveau, zoals de door de Süddeutsche Zeitung geroemde Tiger Lillies Freakshow, een bizar spektakel met allerlei wonderlijke creaturen. Hoogtepunt is het oudejaarsfeest.