Toffe musea, avontuurlijke staptochten en eindeloos spelen: dat is de Leiestreek met de kinderen

. © Toerisme Leiestreek

Actieve, avontuurlijke en culturele uitstapjes? In de Leiestreek hoeven kinderen zich geen seconde te vervelen.

Toffe musea

Musea saai? Niet die in de Leiestreek. Ontdek de belangrijke rol die paarden speelden tijdens de Eerste Wereldoorlog, probeer de schoenen die mensen in de negentiende eeuw droegen, maak je eigen bezem of stel je favoriete wielerploeg samen…. Dit en veel meer staat kinderen te wachten in de musea in de Leiestreek.

Hippo War in Waregem

De Groten Oorlog blijft een mijlpaal in de geschiedenis van West-Vlaanderen. Het nieuwe Hippo War (geopend in 2017) in Waregem is gevestigd in het tribunegebouw op de hippodroom en toont twee minder bekende aspecten van de oorlog: de belangrijke bijdrage die dappere paarden leverden in de oorlog en de rol die de Amerikanen speelden. Je ziet er een nagebouwd paardenhospitaal, een authentiek skelet van een paard, uniformen, brieven en andere persoonlijke spullen van Amerikaanse soldaten en veel audio- en videofragmenten. Voor kinderen is er een interactieve quiz op een groot scherm. Het bezoeken van Hippo War is gratis.

Schoenen- en borstelmuseum in Eperon d’Or in Izegem

Het verhaal van de Eperon d’Or schoenenfabriek begint al halverwege de negentiende eeuw. In 1930 kreeg het bedrijf een prestigieus onderkomen: in een prachtig, speciaal voor de fabriek gebouwd, art-decogebouw. Sinds kort is het beschermde gebouw in gebruik als museum. Je ziet er maar liefst 3700 paar schoenen, de werktuigen waarmee ze gemaakt worden en de verschillenden soorten leer (van padden- tot kippenpotenleer). En je zal versteld staan over het aantal verschillende borstels dat er bestaat: pianoborstels, snorrenborstels, hoedenborstels… om er maar een paar te noemen. Voor kinderen is er een speciaal parcours met doe- en zoekopdrachten. Maak bijvoorbeeld je eigen bezem, voel de verschillende soorten leer en probeer de schoenen die dames en heren vroeger droegen.

KOERS Museum
KOERS Museum© Belga

Koers.Museum van de Wielersport in Roeselare

In 2018 opende het volledig vernieuwde Museum van de wielersport KOERS de deuren. Het interactief museum vertelt het verhaal van de fiets en de koers in al zijn facetten. Kinderen verkennen het museum aan de hand van een roadbook en kunnen er een fiets uit de negentiende eeuw uitproberen, hun eigen wielerploeg samenstellen en proberen welke koerskleur het beste bij ze past. Strijk daarna neer in het KOERSkaffee, waar de kleintjes veilig kunnen spelen in de kindvriendelijke museumtuin.

Spelen, spelen en nog eens spelen

Uren speelplezier in Speelpunt in Zwevegem

Klimtorens, een grottendoolhof, een raadselkamer, speleoboxen, een kunststofschaatspiste, een avontuurlijke jungle, glijbanen en nog veel meer doe- en speeldingen. Eén nadeel: het zal niet meevallen de kinderen weg te krijgen uit het Speelpunt.

Huppel-De-Pup in Menen

Huppel-De-Pup telt twéé binnenspeeltuinen met ballenbakken, glijbanen, klimtoestellen: één voor grotere kinderen en eentje voor peuters. Op zomerse dagen kunnen ze bovendien ravotten in de speeltuin bij het terras waar pannenkoeken en andere snacks en lekkernijen geserveerd worden.

Actie voor groot en klein

Wandelen, in het water spelen, een boottocht maken, fietsen, laserschieten, klimmen, skateboarden of duiken: voor actie en avontuur zit je in de Leiestreek op de juiste plaats.

Duiktank Transfo
Duiktank Transfo© Peter Ryngaert

Duiken in de reuzegrote duiktank Transfo in Zwevegem

Goed kunnen zwemmen is een eerste voorwaarde. Een beetje gevoel voor avontuur een tweede. In de duiktank Transfo beleef je een fantastisch onderwateravontuur. In een tank van vijftien meter diep kan je leren duiken. Je kan een duikinitiatie combineren met een overnachting in de gerestaureerde hoeve PassaDia die is ingericht als B&B en luxevakantiewoning.

Wandelen niet leuk? Wel in de Leiestreek

Het valt niet altijd mee om kinderen op staptocht te krijgen. Maar in de Leiestreek zorgen gezinsvriendelijke wandeltochten ervoor dat ze met plezier de wandelschoenen aantrekken. De zoektochten ‘Op stap met Blob‘ zijn een combinatie van een wandeling en een avontuurlijke tocht samen met Blob. Onthul aan de hand van een verborgen schatkaart wie een kostbaar familiejuweel gestolen heeft of zoek samen met Blob en een wijze steenuil naar braakballen.

Ook in het nog jonge Orveytbos is Blob aanwezig. Je wandelt er rustig langs het Kanaal Kortrijk-Bossuit met zowel bossen als poelen. Er grazen Shetlandpony’s en er komen bijzondere vogels voor. Neem je verrekijker mee en kijk of je de fitis, grasmus of zomertortel kan spotten.

Partner Content