Toestand Great Barrier Reef blijft, ondanks verbeteringsplan, zorgwekkend

© iStockphoto

Het Great Barrier Reef verkeert in slechte gezondheid. De inspanningen om de vervuiling van het 2.300 kilometer lange rif in het noordoosten van Australië tegen te gaan, gaan te traag vooruit.

Dat blijkt uit een studie die de regering van de staat Queensland heeft laten uitvoeren.”Het is verontrustend dat er zo goed als geen vooruitgang geboekt is in de bescherming van het rif”, zo laat Steven Miles, de milieuminster van Queensland weten. Vooral de inspanningen die getroffen werden in de gebieden die dichtbij de kust liggen, blijken niet snel genoeg vooruit te gaan.

De vervuiling van het water door industrie en landbouw blijft het rif beschadigen. Nog steeds komen bijvoorbeeld te veel pesticiden in de zee terecht. “Er is wel vooruitgang geboekt, maar er moet veel meer gedaan worden”, zegt ook wetenschapper Roger Shaw. “We zien dat het vervuilingsniveau nog steeds boven de doelstellingen ligt, dus moet het naar beneden gebracht worden.”

De Australische regering stelde eind maart een plan voor om het Great Barrier Reef te beschermen nadat Unesco had gedreigd om het koraalrif op de lijst van bedreigde werelderfgoedsites te plaatsen. Uiteindelijk kwam het rif niet op de lijst, maar besliste Unesco om de evolutie vier jaar lang nauwgezet in de gaten te houden. Het koraalrif staat al sinds 1981 op de Unesco-Werelderfgoedlijst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content