Toeristische sector tevreden met paasvakantie

© Belga

Ondanks het mindere weer, is de toeristische sector in België tevreden over de paasvakantie.

Ondanks het slechtere weer dan vorig jaar is de toeristische sector in België tevreden met de afgelopen paasvakantie. Zowel de pretparken, de sector aan de kust en de eigenaars van vakantiehuizen in de Oostkantons zijn tevreden.

Pretparken

Door de koude en regenachtige weersomstandigheden deden vooral indoorattracties het goed, blijkt uit een rondvraag. Plopsa Indoor Hasselt en Plopsaland De Panne ontvingen samen 134.000 bezoekers, evenveel als vorig jaar. Door het mindere weer kende Plopsaland De Panne echter een daling van 20 procent. Plopsa Indoor Hasselt deed het met een stijging van liefst 110 procent dan weer heel goed, blijkt uit een persbericht.

Ook het indoor Sea Life Centre in Blankenberge is tevreden met de paasvakantie. De binnenattractie aan de kust ontving zowat 23.000 bezoekers. Dat is na 2010 met 25.000 bezoekers het beste ooit, klinkt het. Walibi en Aqualibi ontvingen dan zowat 100.000 bezoekers. Dat is minder dan vorig jaar, maar beter dan in 2010. De woordvoerster van het pretpark zegt evenwel tevreden te zijn met het resultaat.

Ook Bellewaerde Park blikt tevreden terug. Een evaluatie wordt evenwel pas eind april gemaakt. Door de latere paasvakantie in Frankrijk worden immers nog heel wat Franse bezoekers verwacht. Bij Bobbejaanland konden geen bezoekerscijfers verkregen worden, maar de woordvoerster meldt “niet ontevreden” te zijn.

De paasvakantie is minder goed dan vorig jaar, maar dat was ingecalculeerd. “We presteren volgens de verwachtingen”, luidt het. Ten slotte wist Boudewijn Seapark in Brugge een kwart minder bezoekers dan vorig jaar te lokken. “We hadden wel 10 procent meer bezoekers dan in 2010”, nuanceert de woordvoerster. Ook hier doen vooral de indoorattracties het goed.

De kust

Ook de toeristische sector aan de kust is tevreden over de voorbije paasvakantie. De hotels, restaurants, vakantieparken en verhuurders van appartementen hebben goede zaken gedaan. Ze willen echter niet vergelijken met vorig jaar toen het weer bijzonder goed was en het warm genoeg was om op het strand te zitten.

De hotels aan onze kust zijn tevreden over de voorbije paasvakantie. Tijdens het paasweekend zaten alle hotels vol en ook de andere dagen en weekends was er veel volk. Indien het weer nog iets beter was geweest zaten ze wellicht permanent vol. “Je hoort ons alvast niet klagen”, zegt Martine Van Thillo van het Knokse hotel La Réserve. “Zowel in het hotel als in het restaurant hebben wij tijdens de voorbije vakantie klanten moeten weigeren. We kregen heel wat Luxemburgers, Duitsers en Nederlanders over de vloer”, vertelt de hoteluitbaatster.

Ook in Blankenberge is Linda De Mey van de VVV tevreden. “Er waren zowel vakantiegasten als tweedeverblijvers die samen zorgden voor heel wat volk. Bij ons in Blankenberge heeft het Sea Life Center bijzonder goed gewerkt”. In De Panne zijn de hoteliers tevreden. Ze willen niet vergelijken met vorig jaar toen alles vol zat omwille van het mooie weer. Die hoge temperaturen hebben ze nu gemist. Vooral de stranduitbaters zijn daar de dupe van geworden.

Vakantiehuizen in Oostkantons

Ten slotte blikken ook de eigenaars van woningen en vakantiehuizen in de Oostkantons tevreden terug op de paasvakantie. Van hen zijn 70 procent tevreden tot zeer tevreden over de bezettingsgraad van de logies, vooral door gezinnen. Dat heeft de dienst voor toerisme in de Oostkantons bekendgemaakt.

De hoteliers stellen een gematigdere balans op, ondanks het percentage aan vaste klanten. Ze noteerden wel heel wat last minute-reservaties. De toeristische attracties noteerden meer bezoekers dan in de paasvakantie van vorig jaar.

Zo kenden nieuwigheden en tentoonstellingen in de Oostkantons heel wat succes. Er werden ook heel wat Duitse bezoekers genoteerd. De Oostkantons lokten voornamelijk Vlamingen, maar ook Walen en inwoners van de buurlanden trokken naar de regio. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content