Toeristische gids veroorzaakt rel aan de Kust

© Thinkstock

Een nieuwe gids van de vzw Logeren in Vlaanderen jaagt provinciebedrijf Westtoer en enkele kustgemeenten in de gordijnen. Een weggeefactie via de toeristische diensten werd stopgezet. Nochtans waren de betrokken overheden op de hoogte van de inhoud.

Incorrect, tendentieus, onaanvaardbaar: het West-Vlaamse provinciebedrijf Westtoer heeft geen goed woord over voor Lannoo’s “600 plekken in Vlaanderen die je echt gezien moet hebben”, een gids die tot stand kwam op vraag van vzw Logeren in Vlaanderen en die de voorbije dagen gratis te verkrijgen was bij de toeristische diensten. Westtoer, in 2004 een van de medeoprichters van de vzw, distantieert zich in een persbericht van de uitgave.

Ook bij enkele kunstgemeenten schoot de gids in het verkeerde keelgat. De uitgave omschrijft de Kust onder meer als “zeventig kilometer onovertroffen monotonie” en “eindeloze lintbebouwing van De Panne tot Knokke-Heist”. Ook “de benepen architectuur die voor hedendaags en luxueus moet doorgaan”, “de roekeloze bouwspeculatie”, “de artificiële haven van Zeebrugge die als een industriële smet het zeezicht ontsiert” en “de vernietiging van de natuur en van de dijken” krijgen ervan langs.

Tot slot ergert de voorlopig onbekende auteur zich aan “de schrijnende verveling die gegarandeerd toeslaat bij slecht weer” en “daarbij nog de files, het blokrijden, de overvolle treinen..”. Al dan niet ironisch bedoelde opmerkingen die niet ongewoon zijn in de uitgaven van Lonely Planet. Alleen werd deze gids tot gisteren gratis verdeeld door de toeristische diensten in Vlaanderen, als extraatje bij de jongste editie van het inspiratieboek “Logeren in Vlaanderen Vakantieland”.

“Te mijden”

“De berichtgeving over de kust is onaanvaardbaar en manifest onjuist”, stelt het West-Vlaamse provinciebedrijf Westtoer. “De gids bevat enkel negatieve vooroordelen over de Kust en heeft geen aandacht voor de vele troeven die de Kust te bieden heeft. Het provinciebedrijf stelt vast dat de Kust wordt voorgesteld als een ’te mijden bestemming'”.

“De kust is zoveel meer dan zee en strand en is een blijvende topbestemming voor gans België en onze buurlanden”, onderstreept voorzitter Franky De Block in het persbericht, dat de vzw Logeren in Vlaanderen aanmaant om zich te bezinnen over de verspreiding van de gids via de toeristische diensten in Vlaanderen. Wat inmiddels gebeurde: de vzw, die over de bewuste passages zou gekeken hebben, zette de weggeeffactie gisteren stop. Momenteel is nog niet duidelijk wat de organisatie nu van plan is met de gids, waarvan zo’n 20.000 exemplaren gedrukt werden.

Op de hoogte

Uitgeverij Lannoo reageert ondertussen verrast op de commotie: “Dit ene artikel uit een reeks van 600 onderwerpen beschrijft de Belgische kust in zijn geheel en probeert een objectief en genuanceerd beeld te brengen. Het stukje weegt pro’s en contra’s op een eerlijke manier tegen elkaar af en eindigt ontegensprekelijk positief: ‘Ook dat maakt de Belgische kust uniek.’ De titel van het artikel luidt dan ook: ‘Succesformule van zee en strand’. Daarnaast worden in deze gids nog tientallen andere bezienswaardigheden in de kustgemeenten op een positieve manier besproken. De kust wordt naar onze mening helemaal niet in een negatief daglicht gesteld.”

Bovendien waren de betrokken overheden – ook de provincie West-Vlaanderen – volgens Lannoo volledig op de hoogte van de inhoud van de gids: “De volledige inhoud is vooraf aan hen voorgelegd, zodat zij ons eventuele opmerkingen konden bezorgen.” Op de bewuste passages werd toen echter niet gereageerd.

600 plekken die je echt gezien moet hebben – Vlaanderen is een speciale uitgave van Lannoo in opdracht van de vzw Logeren in Vlaanderen en een spin-off van de populaire titel 1000 plekken die je echt gezien moet hebben – België. De uitgeverij benadrukt dat de gids werd samengesteld door een team van onafhankelijke en ervaren Vlaamse toerismejournalisten.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content