Toeristen tot 1 april niet welkom in Tibet

© Getty Images/iStockphoto

Tot 1 april mogen buitenlandse toeristen Tibet niet in. Dat heeft China beslist naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de vlucht van de dalai lama.

Meerdere Chinese reisagentschappen laten weten dat het niet mogelijk zal zijn om naar de regio te reizen tot na de deadline.

De sluiting van Tibet komt er na een ‘bevel van de regering’, maar anderen geven ook het Tibetaanse Nieuwjaar aan als reden. Dat werd gevierd op 5 februari.

Tibet ligt op een plateau tussen de 3.600 en 5.200 meter boven het zeeniveau en staat bekend als het ‘dak van de wereld’. Vanaf de 15de eeuw groeide het boeddhistische koninkrijk uit tot een staat met de dalai lama aan het hoofd en Lhasa als hoofdstad. In 1950 viel de pasopgerichte Volksrepubliek China Tibet binnen en in 1965 werd de Tibetaanse Autonome Regio gecreëerd.

Toeristen tot 1 april niet welkom in Tibet
© Getty Images/iStockphoto

De Tibetanen vreesden dat hun leider ontvoerd zou worden, waardoor een opstand uitbrak op 10 maart 1959. De nu 83-jarige dalai lama vluchtte toen samen met zijn volgers naar India, waar hij in ballingschap leeft.

China heeft al verschillende keren toeristen de toegang tot Tibet geweigerd bij belangrijke politieke bijeenkomsten of verjaardagen.

Meer dan 100 Tibetanen hebben zich de voorbije jaren in brand gestoken om te protesteren tegen de Chinese overheersing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content