Toeristen moeten hotels in Tibetaanse hoofdstad verlaten

© Reuters

In verband met zelfverbrandingen door Tibetanen worden de veiligheidsmaatregelen verscherpt en moeten toeristen in Lhasa hun hotels verlaten.

De zelfverbrandingen door Tibetanen uit protest tegen de Chinese heerschappij in het hooggebergte hebben de veiligheidsdiensten in staat van paraatheid gebracht.

Wegens een belangrijke Tibetaanse feestdag worden nu zelfs de hotels ontruimd. Activisten berichten over nieuwe arrestaties.

Een week na de zelfverbranding van twee Tibetanen in Lhasa is de situatie in de Tibetaanse hoofdstad hooggespannen. Een onbekend aantal Tibetanen werd opgepakt, meldde de organisatie International Campaign for Tibet (ICT). Wegens een belangrijke boeddhistische feestdag maandag werden de veiligheidsvoorzieningen nogmaals verscherpt.

Politie massaal aanwezig

Toeristen moesten hun hotels in het centrum van Lhasa ontruimen. Vooral verblijven langs de Barkhor pelgrimsweg aan de beroemde Jokhangtempel en in de omgeving van het Potalapaleis zijn geviseerd, zo meldden hotel medewerkers en toeristen telefonisch aan dpa in Peking. De politie is massaal aanwezig in het straatbeeld.

Al sinds de jongste zelfverbranding van twee Tibetanen uit protest tegen de Chinese heerschappij is de veiligheidssituatie verstrengd. Een van beiden vond de dood, de andere overleefde met zware brandwonden. Nieuwe arrestaties waren ook gericht tegen Tibetanen, die contact met hen hadden. De restauranteigenaar, waar een van beiden werkte, en zijn gezin werden gearresteerd, aldus ICT.

Volgens eerdere onbevestigde berichten was vorige week al van een arrestatiegolf sprake. Verdachte bewoners van Lhasa worden in twee gevangenisinstellingen opgesloten, terwijl pelgrims van buiten de hoofdstad werden teruggestuurd. ICT-voorzitter Kai Müller eiste de onmiddellijke vrijlating van de arrestanten.

Belangrijke Tibetaanse feestdag

Ook naar aanleiding van het Sagadawa-feest werden hotels ontruimd. Het is een van de belangrijkste Tibetaanse feestdagen, waarop de geboorte, de dood en de verlichting van Boeddha wordt herdacht. “Iedereen moet deze morgen het hotel verlaten”, zei een hotelmedewerker aan dpa. Gedurende twee tot drie dagen mogen geen gasten meer ingeschreven worden.

Een toerist meldde dat gasten ook hotels naast het Potalapaleis moesten verlaten. “Ook alle jeugdherbergen mogen niemand meer opnemen”, zei hij. “De situatie is erg gespannen”. Ook andere hotels bevestigden dat ze gasten moeten uitwijzen. Via Twitter en andere sociale netwerken berichten Chinese toeristen van de verhuisoperatie. Hoeveel toeristen en hotels zijn getroffen, is niet duidelijk. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content