De doorsnee toerist spendeert 75 euro voor een overnachting in Vlaanderen. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van Toerisme Vlaanderen is uitgevoerd.

Tussen april en december 2011 werden in opdracht van Toerisme Vlaanderen 10.000 toeristen ondervraagd die in Vlaanderen hebben overnacht. Uit die bevraging blijkt dat een toerist in Vlaanderen gemiddeld 75 euro spendeert per nacht. In de kunststeden zoals Gent, Antwerpen en Leuven is dat gemiddeld 138 euro en aan de kust is dat 62 euro per nacht.

In dat bedrag zitten de overnachtingskosten maar ook uitgaven voor eten en drinken, ontspanning, winkelen en transport ter plaatse. Het transport naar Vlaanderen is niet meegeteld. Uit de studie blijkt nog dat in de kunststeden de Franse toerist het gemakkelijkst zijn portefeuille boven haalt (165 euro per nacht).

In de Vlaamse regio's geeft de Belg het meeste geld uit (78 euro per nacht) en aan de kust is dat de Luxemburger (100 euro per nacht). In totaal zorgt het recreatieve verblijfstoerisme in Vlaanderen voor 28,5 miljoen overnachtingen en een geschatte omzet van 2,14 miljard euro. De helft van de totale omzet is afkomstig van buitenlandse toeristen.

Vlaams toerismeminister Geert Bourgeois benadrukt het belang van het onderzoek. "Het is belangrijk om een beeld te hebben van de toerist die voor een verblijf in Vlaanderen kiest. Onder meer om ervoor te kunnen zorgen dat ons toeristisch aanbod aansluit bij de behoeften van de toeristen en om gericht promotie te kunnen voeren voor Vlaanderen ", luidt het. Volgens Bourgeois bewijzen de cijfers het economisch belang van het toerisme. "De omzet die het recreatieve verblijfstoerisme in Vlaanderen genereert, heeft een rechtstreekse invloed op onze welvaart", aldus de N-VA-minister. (Belga/RDM)


De doorsnee toerist spendeert 75 euro voor een overnachting in Vlaanderen. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van Toerisme Vlaanderen is uitgevoerd.Tussen april en december 2011 werden in opdracht van Toerisme Vlaanderen 10.000 toeristen ondervraagd die in Vlaanderen hebben overnacht. Uit die bevraging blijkt dat een toerist in Vlaanderen gemiddeld 75 euro spendeert per nacht. In de kunststeden zoals Gent, Antwerpen en Leuven is dat gemiddeld 138 euro en aan de kust is dat 62 euro per nacht. In dat bedrag zitten de overnachtingskosten maar ook uitgaven voor eten en drinken, ontspanning, winkelen en transport ter plaatse. Het transport naar Vlaanderen is niet meegeteld. Uit de studie blijkt nog dat in de kunststeden de Franse toerist het gemakkelijkst zijn portefeuille boven haalt (165 euro per nacht). In de Vlaamse regio's geeft de Belg het meeste geld uit (78 euro per nacht) en aan de kust is dat de Luxemburger (100 euro per nacht). In totaal zorgt het recreatieve verblijfstoerisme in Vlaanderen voor 28,5 miljoen overnachtingen en een geschatte omzet van 2,14 miljard euro. De helft van de totale omzet is afkomstig van buitenlandse toeristen. Vlaams toerismeminister Geert Bourgeois benadrukt het belang van het onderzoek. "Het is belangrijk om een beeld te hebben van de toerist die voor een verblijf in Vlaanderen kiest. Onder meer om ervoor te kunnen zorgen dat ons toeristisch aanbod aansluit bij de behoeften van de toeristen en om gericht promotie te kunnen voeren voor Vlaanderen ", luidt het. Volgens Bourgeois bewijzen de cijfers het economisch belang van het toerisme. "De omzet die het recreatieve verblijfstoerisme in Vlaanderen genereert, heeft een rechtstreekse invloed op onze welvaart", aldus de N-VA-minister. (Belga/RDM)