Toerisme Vlaanderen ziet licht aan het einde van de tunnel voor hotels

© iStockphoto

Zes maanden na de terreuraanslagen van 22 maart in Zaventem en Brussel, waardoor het toerisme in het hele land klappen kreeg, ziet Toerisme Vlaanderen licht aan het einde van de tunnel. De resultaten van zijn hotelbarometer zijn reden voor optimisme.

De hotelbarometer van Toerisme Vlaanderen baseert zich op de bezettingsgraden en omvat zowat de helft van alle hotels in het Vlaams Gewest, Brussel dus niet inbegrepen. De cijfers tonen dat de hotelbezetting in Vlaanderen in april 2016 8,5 procent lager lag dan in april 2015. In mei was dat verschil 8,4 procent en in juni 9,1 procent. De kloof is zich evenwel aan het dichten. Hoewel de cijfers nog niet officieel zijn, gaan ze voor juli 2016 in de richting van een verlies van 6 procent tegenover juli 2015.

Voor augustus verwacht Toerisme Vlaanderen nog betere cijfers. De Vlaamse kunststeden kregen het zwaarder te verduren dan de kuststeden. Daar is een simpele verklaring voor. In de kunststeden is 75 procent van de overnachtingen voor rekening van buitenlandse toeristen, terwijl de kust voor 80 procent een binnenlands publiek heeft. “Het binnenlandse publiek en de toeristen uit onze buurlanden waren al vrij snel na de aanslagen terug. Nu komen ook de verdere markten stilaan terug naar Vlaanderen.

Enkel toeristen uit AustraliĆ«, de VS en Japan, landen waar de veiligheidsproblematiek sterk leeft, kijken de kat nog wat uit de boom”, zegt Stef Gits, woordvoerder van Toerisme Vlaanderen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content