Toerisme in sloppenwijken neemt toe

© Thinkstock

Steeds meer toeristen koppelen een uitstapje naar een sloppenwijk aan de meer typische vakantiebezigheden.

Uit een onderzoeksrapport gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Tourism Geographies blijkt dat het zogenaamde “slum tourism” aan een opmars bezig is. Waar er enkele jaren geleden nog maar enkele sloppenwijken bezocht konden worden, is de vorm van toerisme nu een globaal fenomeen geworden, verspreid over de vijf continenten.

“De drukst bezochte wijken liggen in arme regio’s vlak bij meer traditionele toeristische bestemmingen zoals de favela’s in Rio de Janeiro in BraziliĆ«”, weet onderzoeker en docent Fabian Frenzel aan de Leicester University.

“Mensen trekken voor een heleboel zaken naar een stad als Rio. Een sloppenwijk bezoeken is deel van het activiteitenpakket geworden.”

Niet iedereen bezoekt een sloppenwijk voor dezelfde reden. “Leerkrachten, sociologen, geschiedkundigen, sociaal werkers en architecten komen vanwege een professionele interesse. Sommige toeristen zijn nieuwsgierig door recente cinema als Cidade de Deus en Slumdog Millionnaire”, zegt Frenzel.

Sociaal bungeejumpen “Anderen gaan op zoek naar het totaalbeeld van een bestemming. Maar heel typisch voor reizigers is dat de meesten gewoon op zoek zijn naar iets nieuws, iets dat ze nog niet gezien hebben.”

Collega-docent aan de OsnabrĆ¼ck Universiteit Malte Steinbrink beschrijft een bezoek aan een sloppenwijk als ‘sociaal bungeejumpen’.

“Er is iets spannends aan een sloppenwijk bezoeken. Doorgaans worden dergelijke wijken geassocieerd met een zeker niveau van onveiligheid. Tijdens een bezoek duiken ze in het leven van de allerarmsten, maar ze doen dat met veiligheidskoord: de tourorganisatie.”

Een positieve evolutie? Het onderzoek stelt ook vast dat dergelijke organisaties en hun aanbod uitbreiden door de toegenomen vraag.

Of het succes van de tours een positieve evolutie is voor de sloppenwijken en hun inwoners is een andere vraag.

“Wanneer de organisaties op een respectvolle manier tewerk gaan en ze met hun inkomsten de lokale gemeenschap willen ondersteunen, kan deze vorm van toerisme een betere levenskwaliteit in de hand werken.

De ongelijke toegang tot de geldstroom kan daarentegen betekenen dat enkel een heel kleine groep haar inkomen ziet stijgen”, zegt co-auteur van het onderzoeksrapport Ko Koens van het Sloppenwijken Toerisme Netwerk. (Metro.co.uk/LG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content