Toerisme in Japan weer op peil

© Getty images

Na de ernstige terugval van het aantal buitenlandse bezoekers na de kernramp van Fukushima in maart 2011 lijken toeristen weer vertrouwen te hebben in Japan als bestemming.

Voor een eerste keer sinds de Fukushima kernramp in maart 2011 is het bezoekersaantal boven het peil van voor de ramp uitgestegen. Volgens de Japanse Nationale Toerisme Organisatie (JNTO) bezochten 686.600 buitenlandse bezoekers Japan in juni 2012. Dat is zelfs iets meer (1.4 procent) dan in juni 2010, het jaar voor de ramp.In april 2011, een maand na de kernramp, viel het bezoekersaantal drastisch terug tot 295.800 toeristen. Een daling van meer dan zestig procent ten opzichte van maart 2010. Na dat absolute dieptepunt begon het aantal buitenlandse bezoekers geleidelijk aan weer te stijgen.

Uiteindelijk bezochten slechts iets meer dan zes miljoen mensen Japan in het rampenjaar. Goed voor een terugval met 30 procent in vergelijking met 2010. Vooral de Zuid-Koreaanse (15.1%), de Duitse (12.3%) en de Franse (10.2%) toeristen bleven weg uit Japan.

Vertrouwen

Ongetwijfeld zal de bezorgdheid na de nucleaire ramp daar een grote rol in gespeeld hebben maar een andere factor was ook de sterkte van de Japanse yen in vergelijking met de Zuid-Koreaanse won en de euro.

Uit de cijfers over de bezoekersaantallen in de eerste maanden van 2012 blijkt nu dat het vertrouwen in Japan weer helemaal terug is. Met slechts 3.6 procent minder toeristen dan in het voorjaar van 2010 doet 2012 het voorlopig lang niet slecht.

Aziaten op vakantie

Het aantal Chinese toeristen is zelfs sterk gestegen (met ongeveer 25 procent) ten opzichte van 2010. Steeds meer grote Chinese cruiseschepen meren aan in Japan. Ook het aantal Thaise toeristen is fors toegenomen (met bijna 40 procent) na een versoepeling van de regelgeving rond toeristenvisa’s eerder dit jaar.

De JNTO verwacht een jaartotaal van 9 miljoen buitenlandse bezoekers in 2012. Verwacht wordt dat het toerisme in Japan alleen nog maar verder zal toenemen naargelang er steeds meer Aziaten op vakantie gaan. De belangrijkste toeristengroepen voor Japan komen nu al uit Zuid-Korea, China en Taiwan. (wanderlust, LG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content