Toerisme in Afrika verdrievoudigd

© iStockphoto

De Afrikaanse inkomsten uit toerisme zijn in de afgelopen twintig jaar verdrievoudigd. De groeiende middenklasse in Afrika draagt voor een belangrijk deel bij aan de groei, blijkt uit een nieuw VN-rapport.

Toerisme is nu goed voor 8,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in Afrika. In 1998 was dat 6,8 procent. “Het Afrikaanse toerisme groeit voornamelijk door Afrikanen zelf, door een groeiende middenklasse”, zegt Chantal Line Carpentier, hoofd van de VN-Conferentie voor Handel en Ontwikkeling (UNCTAD) in New York. Vier van de tien internationale toeristen komt uit Afrika zelf.

Visa

De UNCTAD adviseert Afrikaanse regeringen om reizen op het continent eenvoudiger en veiliger te maken voor Afrikanen. “Toerisme is een dynamische sector met een fenomenaal potentieel in Afrika. Als dit goed wordt opgepakt, kan de sector een grote bijdrage leveren aan diversificatie en inclusie van kwetsbare groepen”, zegt Mukhisa Kituyi, secretaris-generaal van de UNCTAD.

Hij doelt onder meer op het verminderen van bureaucratie tussen landen, zoals het afschaffen van bepaalde visa of het verstrekken van één visum waarmee naar verschillende landen gereisd kan worden, naar Europees voorbeeld.

Vrouwenbusiness

Carpentier wijst er ook op dat het van belang is geld op het continent te houden, door bijvoorbeeld voedsel te betrekken van plaatselijke boeren in plaats van te importeren. “Hiervoor moeten deze boeren aan de internationale standaarden voldoen en op tijd, voldoende kunnen leveren. Die capaciteit moet nog opgebouwd worden, zegt ze.

De sector biedt volgens haar goede kansen voor jongeren. In het Afrikaanse toerisme werken ook veel vrouwen. In de hotel- en restaurantsector is ongeveer de helft van de werknemers vrouw, in de totale sector bijna een derde.

Stabiliteit

Een andere belangrijke factor is stabiliteit. Tunesië bijvoorbeeld zag als gevolg van politieke instabiliteit de inkomsten uit toerisme tussen 2009 en 2011 met 27 procent dalen, van 3,5 miljard dollar naar 2,5 miljard.

“Veiligheidsproblemen aanpakken en een snelle reactie van Afrikaanse regeringen op crises zijn essentieel om toerisme in Afrika te laten groeien”, zegt de UNCTAD in het rapport.

Zo leidde de ebola-uitbraak in West-Afrika in 2014 tot een daling van het aantal internationale toeristen op het hele continent, terwijl de ziekte zich concentreerde in slechts een paar landen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content