Toerisme groeit ondanks crisis

© Reuters

Het internationale toerisme blijft groeien, ondanks de economische crisis. Tegen eind dit jaar zal het recordcijfer van 1 miljard toeristen worden bereikt.

Het internationale toerisme blijft groeien, ondanks de economische crisis. Tegen eind dit jaar verwacht de World Tourism Organisation (UNWTO) dat het recordcijfer van 1 miljard toeristen zal worden bereikt.

Vooral Chinezen (+30 pct) en Russen (+15 pct) geven meer uit aan reizen. Europa blijft dan weer de belangrijkste bestemming. De sterkst groeiende bestemmingen waren Noord-Afrika (+11 pct) en Zuidoost-Azië (+9 pct).

De economische crisis slaat wereldwijd toe, maar dat belet de mensen blijkbaar niet om te reizen. Het internationale toerisme is al jaren in opgang; de eerste zes maanden van dit jaar werd er opnieuw een groei van 5 procent geboekt tegenover dezelfde periode vorig jaar. De UNWTO telde 22 miljoen meer internationale bezoekers, goed voor een recordcijfer van 467 miljoen op zes maanden.

Voor de rest van het jaar verwacht de organisatie een groeivertraging. Maar het magische cijfer van 1 miljard bezoekers zou toch worden gehaald, klonk het op een forum in Macao (China). “Het blijft een van de weinige sectoren die economische vooruitgang creëren, zowel in industrielanden als in ontwikkelingslanden. Toerisme

creëert jobs die we zo nodig hebben”, verklaarde secretaris-generaal Taleb Rifai.

Europa blijft het populairst

De sterkste groei in de eerste jaarhelft was voor Azië (+8 pct). Vooral Zuidoost-Azië was in trek, maar ook Japan beleefde een sterke opmars van het binnenlandse toerisme na de tsunami vorig jaar. Ook Noord-Afrika (+11 pct) kende een flink herstel, na de politieke onlusten van vorig jaar.

Europa blijft de meest bezocht regio ter wereld, en groeide nog eens met 4 pct. In Centraal-Europa was de groei het grootst, voor sommige landen zelfs met meer dan 10 pct.

Zuid-Amerika telde op zijn beurt 6 pct meer bezoekers, de regio was de jongste jaren al bij de snelst groeiende op toeristisch vlak. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content