Titicacameer is het bedreigde meer van het jaar

De vervuiling van het grootste drinkwaterreservoir in Zuid-Amerika bedreigt de bestaansvoorwaarden van twee miljoen mensen, meldt natuurorganisatie Global Nature Fund (GNF) naar aanleiding van de World Wetlands Day.

Het meer ligt in de Andes tussen Peru en Bolivia en is een toeristische trekpleister. Met meer dan 3.800 meter boven de zeespiegel is het ook het hoogste commercieel bevaarbare meer ter wereld.

Titicacameer wordt modderpoel

De gestaag groeiende bevolking in de regio leidt tot een overmatig gebruik van het meer, de oevers en aangrenzende landoppervlakten, aldus GNF. Naast huishoudelijk afvalwater komt verontreinigd water uit de levensmiddelen- en houtindustrie in het meer terecht.

De gevolgen van de verontreiniging zijn al zichtbaar: eendenkroos bedekt reeds een groot deel van de Puno-inham in Peru. “Wanneer de planten het wateroppervlak doen dichtgroeien, raakt geen licht meer naar onder”, aldus Bettina Schmidt van het GNF. “Het meer raakt vol modder en de levende wezens krijgen niet genoeg zuurstof.”

Hulp van de inheemse bevolking

Bovendien is het waterpeil drastisch gedaald en bedraagt de regenperiode nog drie in plaats van zes maanden. Vele gemeenten rond het meer leven van de visvangst, maar de slechtere waterkwaliteit doet het visbestand afnemen.

Twee nieuwe waterzuiveringsinstallaties moeten de waterkwaliteit opnieuw opkrikken, maar het is nog niet duidelijk of daar genoeg geld voor beschikbaar is.

Het GNF wil daarom via een project de inheemse bevolking over de gevolgen van de klimaatsverandering informeren. (Belga/MS)

De meest bedreigde meren in de voorafgaande jaren

2011: Launa de Fúquene, Colombia

2010: Pulicat Lake, India

2009: Lake Atitlán, Guatemala

2008: Mahakam Wetlands, Indonesië

2007: Pantanal, Brazil, Paraguay en Bolivia

2006: Dode Zee, Israël, Jordanië en Palestina

2005: Lake Victoia, Kenia, Tanzania en Uganda

2004: Lake Chapala, Mexico

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content