Titanic wrak voortaan beschermd door Unesco

Het wrak van de Titanic maakt voortaan deel uit van het onderzees Werelderfgoed van de Unesco.

Het wrak van de Titanic, die honderd jaar geleden na een aanvaring met een ijsberg zonk naar de bodem van de Noord-Atlantische Oceaan, maakt voortaan deel uit van het onderzees Werelderfgoed van de Unesco.

“De resten van de Titanic rusten op zo’n 4.000 meter diepte voor de kust van Newfoundland. Het wrak ligt in internationale wateren, geen enkel land kan aanspraak maken op een exclusieve jurisdictie over de site”, aldus de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Plastic bloemen en afval

“Tot nog toe werd de Titanic enkel beschermd door de Conventie, die door de Unesco werd aangenomen in 2001, maar die gold alleen voor wrakken van minstens honderd jaar oud. Voortaan kunnen de landen, die de Conventie hebben onderschreven, de vernieling, de plundering, de verkoop en de verspreiding van voorwerpen die op de site werden gevonden, verbieden”.

Eenenveertig landen hebben de Conventie ter bescherming van het onderzees Werelderfgoed ondertekend, die op 2 januari 2009 van kracht werd.

De wateren rond het wrak van de Titanic worden vervuild door afval van passerende schepen die in de streek cruisen, terwijl tal van duikers plastic bloemen of herdenkingsplaatjes op het wrak achterlaten.

Regelmatig worden expedities georganiseerd om voorwerpen te verzamelen die vervolgens worden tentoongesteld.

De Titanic zonk voor de kust van Newfoundland tijdens zijn maidentrip van Southampton (GB) naar New York na een aanvaring met een ijsberg in de nacht van 14 op 15 april 1912. Meer dan 1.500 van de 2.200 passagiers kwamen om. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content