Tips voor vliegtuigreizen met kinderen

© thinkstock

Gezinnen met kinderen die binnenkort met het vliegtuig op reis gaan nemen dus maar best deze zeven overlevingstips ter harte.

Alsof reizen met het vliegtuig al niet stresserend genoeg is (“waar is onze gate?”, “wat kan er in godesnaam nu nog piepen?”, “Hoezo, mijn deodorant mag niet in mijn handbagage?”) is een vliegreis met kinderen helemaal niet te onderschatten. Gezinnen met kinderen die binnenkort met het vliegtuig op reis gaan nemen dus maar best deze zeven overlevingstips ter harte. 1. Boek je reis vroeg, zodat je je ervan kan vergewissen dat julie bij elkaar zitten op het vliegtuig. Het is een mythe dat kinderen zich beter gedragen wanneer ze naast een vreemde zitten. Het eerste uur zijn ze misschien geïntimideerd maar daarna zijn ze weer hun speelse zelf. Door ervoor te zorgen dat je in de buurt of naast je kind zit kan je het ten gepaste tijden in toom houden

2. Probeer -voor zover dat mogelijk is- de luchthaven een beetje te leren kennen. Luchthavens kunnen heel ingewikkeld in elkaar zitten, met vluchten die in verschillende terminals vertrekken en gates die elkaar niet noodzakelijk numeriek opvolgen. Als je in het achterhoofd houdt dat een kind niet graag heen en weer rent op zoek naar de juiste plek zorg je maar beter dat je goed voorbereid het slagveld betreedt. Kijk ook altijd uit waar de toiletten zijn. Je zal zien dat je kind op het laatste moment plots dringend zal moeten. Jasmin Kim van Travel-Ticker raadt op Frommer.com de mensen ook aan om applicaties als Flighttrack te downloaden zodat je op de hoogte wordt gehouden van plotse wijzigingen in je vluchtschema. Ze zegt bovendien dat het belangrijk is om te controleren wat de douanevereisten voor kinderen zijn in de landen waar je vliegt. Op sommige luchthavens mogen kinderen immers hun schoenen of riem aanhouden bij de controle, wat ook weer heel wat gefriemel en tijd uitspaart.

3. Wees georganiseerd en op alles voorbereid Wees ruim op voorhand op de luchthaven zodat je ieder ongelukje kan incalculeren. Zorg er daarna ook voor dat alles een vaste plaats heeft en dat je handbagage logisch is ingeladen. Op Frommer.com geeft Corinne McDermott van HaveBabyWillTravel de tip om de rollen te verdelen als je met het hele gezin reist: een partner is verantwoordelijk voor de kinderen, de andere voor de spullen zoals paspoorten en handbagage.

4. Check je kinderwagen ook in Je hebt al genoeg spullen die je moet meeslepen, bovendien is het een heel karwei om je buggy bij iedere controle weer te moeten opvouwen en uitvouwen.

5. Maak duidelijke afspraken met je kinderen om geruzie te voorkomen Maak afspraken over of ze al dan niet frisdrank mogen drinken op de vlucht, zorg dat iedereen zijn eigen boeken, gameboy of muziek bijheeft en wie op de heenvlucht aan het raampje zit moet op de terugvlucht aan het gangpad zitten. Niets vervelender dan geruzie dat mits goede afspraken voorkomen had kunnen worden.

6. Zorg voor voldoende afleiding tijdens de vlucht Breng boeken, kleurpotloden, spelletjes en eventueel draagbare DVDspelers en mp3-spelers mee. Zorg in dat laatste geval voor goede koptelefoons. Koop die spullen niet op de luchthaven maar plan deze: als je een week op voorhand met je kind naar de boekhandel gaat zal het beter nadenken over zijn keuze en kan het een week uitkijken naar het boek dat hij pas op het vliegtuig mag lezen.

7. Wees jetlags te slim af Volg gewoon de zon; slaap wanneer het donker is en wees wakker wanneer het licht is, ook tijdens lange vluchten die de tijdszones oversteken. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content