Tips voor een veilige vakantie met de wagen

© iStockphoto

De helft van de Belgen vertrekt met de wagen op vakantie. Met deze tips over de auto en uw rijstijl van Europ Assistance vertrekt u in ieder geval goed voorbereid op reis.

De helft van de Belgen vertrekt met de wagen op vakantie. Met deze tips over de auto en uw rijstijl van Europ Assistance vertrekt u in ieder geval goed voorbereid op reis.

Uw wagen

Laat voordat u vertrekt uw wagen nakijken op technische zaken zoals het oliepeil, ruitensproeivloeistof, bandendruk, volle brandstoftank, remmen. Wacht hiermee niet tot het allerlaatste moment: garagehouders hebben het immers heel erg druk in deze periode.

De correcte bandendruk is belangrijk voor de veiligheid omdat deze zorgt voor een grotere vastheid op de weg. Bovendien bespaart u er brandstof mee. De bandenspanning moet echter wel aangepast zijn aan het laadgewicht dat u vervoert.

Wanneer u van plan bent via een land te reizen waar de brandstof goedkoper is zoals Luxemburg, zorg er dan voor om voldoende brandstof te hebben om die bestemming te bereiken en houd rekening met mogelijke files.

Bij het inpakken van de wagen moet u ervoor zorgen dat het gewicht zo verspreid wordt dat het zwaartepunt van de wagen zo laag mogelijk blijft. Plaats de zware koffers achteraan in de kofferruimte. Eerst de grote koffers, daarna ordent u ze best volgens dalende grootte. Gebruik kleine zakjes of badhanddoeken, lakens, … om de bagage vast te klemmen. In de auto moet de bagage namelijk perfect vastgemaakt worden, want bij een ongeluk of schok kan een rondvliegend stuk bagage een erg gevaarlijk projectiel worden.

Het dak: de dakkoffer kan de aerodynamische kenmerken van uw voertuig veranderen, waardoor u meer brandstof kan gaan verbruiken. Let op het gewicht: een geladen dakkoffer kan ook de wegligging van uw wagen veranderen. Steek er bij voorkeur lichte voorwerpen in en bewaar de zwaardere voorwerpen voor de kofferruimte in de wagen zodat u het zwaartepunt zo laag mogelijk houdt.

Hou daarnaast ook rekening met volgende zaken voor de auto: Neem een zonnescherm of een groot karton mee dat u onder uw ruit plaatst wanneer u even halt houdt. Vergeet ook uw verplichte of nuttige officiële documenten (identiteitsdocumenten en/of paspoort, papieren van de wagen, groene kaart, rijbewijs), geld, wegenkaarten en tickets voor trein, vliegtuig of boot niet.

Zorg ervoor dat u over een nationaal rijbewijs beschikt dat voldoet aan het Europese model, vooral als uw rijbewijs nog van voor 1989 dateert.

Controleer of u over de verplichte uitrustingen (veiligheidsdriehoek, brandblusapparaat) en veiligheidsvestjes beschikt. Deze zijn onder meer verplicht in België, Frankrijk, Spanje, Italië en Luxemburg.

Tips voor tijdens het rijden

Neem een goede en comfortabele rijhouding aan om de spiervermoeidheid te beperken. Stel de hoofdsteun gelijk met de bovenkant van het hoofd, of indien dit niet kan, zo hoog mogelijk. De armen zijn best licht gebogen. De handen op het stuur, vergeleken met een klok, staan op “kwart voor drie”.

Ga niet vermoeid op de weg en hou om de twee uur rijden ongeveer 10 minuutjes pauze om de benen te strekken. Beter is nog om een tussenstop te voorzien om de streek te bezoeken waar u halt houdt.

Opgelet wanneer u geflitst wordt in Frankrijk wegens overmatige snelheid: akkoorden tussen Frankrijk en België laten nu toe om alle nummerplaatgegevens uit te wisselen en om de boetes door te sturen naar het thuisadres van de snelheidsovertreder.

Hou er rekening mee dat bepaalde radardetectiesystemen – waaronder GPS systemen – verboden zijn in heel wat Europese landen (specifieke regels per land). Bij gebruik of aanwezigheid ervan in uw wagen kunt u een zware boete krijgen.

Let op de temperatuur in de auto: warmte kan voor een slaperig gevoel zorgen. Laat eventueel wat verse lucht circuleren door het raampje achteraan en vooraan samen open te zetten. Indien uw wagen uitgerust is met airconditioning, stelt u de temperatuur het best in op 19°C tot 21°C. Een te lage temperatuur kan hoofdpijn en een thermische schok bij het uitstappen veroorzaken indien de buitentemperatuur zeer hoog is. Neem een fles water mee.

Tankstations buiten de autosnelwegen zijn meestal iets goedkoper.

Denk erom om bij het stilstaan van de wagen ook alle apparaten uit te schakelen die op de accu van de wagen zijn aangesloten (DVD speler, PC, elektronische spelletjes…).

Blijf tot slot gedurende de hele reis waakzaam: bij een geladen voertuig is de remafstand aanzienlijk groter.

De voornaamste oorzaken van ongevallen zijn snelheid en de slaperigheid van de bestuurder, vooral ’s nachts. Vermoeidheid komt het meest voor tussen 14u en 16u en tussen 2u en 6u ’s ochtends. Rij vooral niet te lang ’s nachts. Probeer niet te vechten tegen de slaap, u verliest de strijd nagenoeg altijd. Let wel: cafeïne houdende drankjes voorkomen niet dat u in slaap valt of indommelt wanneer u moe bent. Hetzelfde geldt voor het rijden met een open raam. Vertrek tot slot niet na een vermoeiende dag op het werk en las regelmatig een pauze in.

Tips om uw brandstofverbruik te verminderen

Een goede bandendruk: onvoldoende druk op de banden veroorzaakt onrechtstreeks een groter verbruik.

Maak doordacht gebruik van elektrische accessoires (GPS, radio, airco).

Rij rustig: volg de stroom van het verkeer, vermijd plots te versnellen en te remmen. Verander van versnelling zodra uw motor een te hoog toerental bereikt (gemiddeld rond de 2500 à 3000 toeren voor benzinevoertuigen, 2000 à 2500 voor dieselmotoren).

Zorg voor een goed onderhoud van het voertuig.

Hou er rekening mee dat voorwerpen die aan de buitenkant van het voertuig bevestigd zijn (dakkoffer op het dak, fietsenrek, enz.) de aërodynamiek van uw voertuig veranderen en leiden tot een groter verbruik. Overlaad het voertuig niet nodeloos.

Zorg ervoor goed verzekerd te zijn, dit zowel voor uzelf en uw medereizigers, als uw voertuig. En opgelet: in het buitenland zijn de bestuurder en de passagiers van een (professionele) leasingwagen niet altijd verzekerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content