Tips voor een échte groene vakantie

© Reuters

Niet alle reizen die aangeboden worden als ‘groen’ zijn dat ook daadwerkelijk. Hoe kan een reiziger nu weten of een vakantie ook echt duurzaam is?

De Amerikaanse website Greenloons geeft vijf tips voor het bepalen of een reis ook werkelijk groen is.

Houd allereerst in gedachte dat ecotoerisme berust op drie uitgangspunten: het ontdekken van de natuur of de dieren die er leven, het steunen van de lokale economie en zo weinig mogelijk schade toebrengen aan de natuur.

Verder gaat het bij groene reizen niet om de luxe en faciliteiten die geboden worden. Het doel van zo’n reis is om kennis op te doen over de natuur, de ecosystemen, de levenswijze van de lokale bevolking en over de manieren waarop die behouden kunnen blijven.

In de derde plaats is het belangrijk om te weten welke reizen een ecolabel mogen dragen. DeGlobal Sustainable Tourism Council van de Verenigde Naties is begonnen met het opstellen van een lijst met legitieme ecolabels die u op de site kunt raadplegen.

Let er verder bij de inhoud van de activiteiten tijdens de reis op dat die bedoeld zijn om de toeristen milieubewuster te maken. Er kunnen best avontuurlijke sporten bij zitten zoals kajakken of zeilen, maar die moeten dan geleid worden door gecertificeerde natuurkenners en de groepen mogen niet groter dan 12 personen zijn.

Een laatste kenmerk van echt ecotoerisme is dat de organisatoren het gebruiken als een middel om de lokale bevolking economisch en sociaal te ondersteunen bijvoorbeeld door bij plaatselijke winkels en restaurants eten te kopen, door lokale gidsen in te huren, maar ook door de plaatselijke bevolking in te schakelen bij het management. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content