Tips voor Cantabrië: het groene noorden van Spanje

© Getty
Veerle Helsen

Journaliste Veerle Helsen reist langs zeeën, rivieren en meren. In Knack Weekend bundelt ze elke maand een postkaart met de beste tips.

Waar
Net naast het Spaanse Baskenland ligt Cantabrië, een provincie die vooral uitblinkt in de onverwachte combo berg en zee.

Sneeuw aan zee
Die bergen, dat zijn de Picos de Europa. De bergketen ligt twintig kilometer ten zuiden van de kust en in de wintermaanden zie je vanop zee de bergtoppen gehuld in een witte laag sneeuw.
parquenacionalpicoseuropa.es

Picos de Europa
Picos de Europa © unsplash

Magische Mirador
Je wandelt een halfuur door een sprookjesbos en op het einde wacht zoveel bergpracht dat het uitzicht aan de Mirador de Santa Catalina voor altijd in je geheugen gegrift staat.

Mirador de Santa Catalina
Mirador de Santa Catalina © beelden: gf

Surfgek
Cantabrië is een surfgekke provincie. Je kunt hier het hele jaar door surfen. Twee stranden waar je ook materiaal kunt huren zijn Loredo en Meron.

Surfstrand Loredo © beelden: gf

Verdwaalde
Gaudí Iedereen kent Gaudí van zijn bouwwerken in Barcelona, maar ook in Cantabrië kun je een grillig gebouw van hem bewonderen: El Capricho.
elcaprichodegaudi.com

El Capricho van Gaudí
El Capricho van Gaudí © beelden: gf

Coffee with a view
Helemaal nieuw en nu al hét surfbarretje in San Vicente de la Barquera is de Yepah Bar. Het wordt uitgebaat door surfende local Dani en de ingeweken Belgische Pommeline. Het uitzicht over de surfstranden van San Vicente is een prentje.
instagram.com/yepahbar

Slapen op een klif
Diezelfde Dani verhuurt even verderop een A-framehuisje op een klif aan zee. Kwestie van dat prentenboek helemaal compleet te maken.
instagram.com/refugio_west

Sea & the city
Cantabrië heeft een verrassende stad-aan-zee in zakdoekformaat: Santander. Je verkent het kleine centrum makkelijk te voet.

Real Club Maritimo de Santander
Real Club Maritimo de Santander © beelden: gf

Bilbao achterna
De voorbije jaren kwamen de foodievibes uit Bilbao eindelijk ook aangewaaid in Santander. Een aanrader is restaurant Cadelo, waar de Cantabrische keuken van vroeger in een jasje van nu op het bord verschijnt.
Instagram.com/cadelosantander

Restaurant Cadelo
Restaurant Cadelo © beelden: gf

Bilbao achterna, bis
Ook Santander heeft zijn destination museum. Het Centro Botín is met zijn zwevende architectuur en uitzicht op het water dé eyecatcher van de stad. Als je even verder wandelt, bots je langs de kade op de Real Club Maritimo de Santander, een voorbeeld van Streamline-architectuur uit de jaren 1920.
centrobotin.org

Eerst wandelen, dan koffie
Lekkere koffie is niet makkelijk te vinden in Cantabrië, maar koffiebar Primos de Origen in Santander is een uitzondering op de regel. Beetje uit het centrum, maar de koffie en het interieur zijn de wandeling helemaal waard.
primosdeorigen.com

Slapen bij Belgen
Het Blueberria Guesthouse wordt omgeven door bergen, boerderijen én bosbessen. Meer dan 1500 planten om precies te zijn. Het wordt gerund door Belgen Jasper en Hanne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content