Tips voor activiteiten in de Oostkantons

Wat valt er zoal te doen in de Oostkantons? Wandelen, fietsen, maar ook paardrijden of een bezoek aan een gezondheidstuin.

Een natuurbad over de Vennbahn

Tot 1989 liep er een trein over de Vennbahn, het spoorlijntje dat in de negentiende eeuw werd aangelegd tussen Aken en Luxemburg. Het traject loopt dwars door de Hoge Venen en de Oostkantons.

Een klein gedeelte – 13,5 km tussen Sankt-Vith en Waimes – is een fietspad geworden (een zogenaamde pre-RAVel). Een groot deel van het parcours bestaat uit vrij comfortabel grind maar een fiets met stevige banden (of een mountainbike) is aangewezen.

Omdat het om een oude spoorlijn gaat, blijven de hellingen echter zacht. De korte afstand maakt het ook mogelijk terug te keren langs dezelfde weg. Zo kunt u extra rustig genieten van de natuur en het soms idyllische landschap.

Praktisch: de route start op 500 m van het station van Sankt-Vith en is bewegwijzerd met Ravelborden. Ze maakt deel uit van het fietsknooppuntennetwerk van de Oostkantons.

Info: East Belgium.be

De gezondheidstuin in Elsenborn

In Elsenborn kunt u kennis maken met de magische wereld van de geneeskrachtige planten. Op een domein van 2 hectaren werd de 8000 m²-grote Herba Sana-tuin aangelegd met meer dan 200 geneeskrachtige planten, gegroepeerd per gebruikstoepassing.

Aan de overkant van een klein riviertje maakt u kennis met het natuurlijke biotoop van de Hoge venen. Hier vindt u minstens 80 soorten wilde planten die typisch zijn voor dit gebied. Informatie krijgt u in 4 talen op de 450 didactische borden die in de tuin staan opgesteld.

Praktisch: Van mei tot september is de tuin dagelijks geopend van 10 tot 18 uur, in oktober van maandag tot vrijdag van 10 tot 16 uur.

Herba Sana-tuin Hinter der Heck 46

4750 Elsenborn

Te paard door de Oostkantons De Oostkantons met hun leuke Eifeldorpjes en de Hoge Venen, het oudste en grootste natuurpark in België, biedt veel wandel- en fietsmogelijkheden. Maar ook voor ruiters bestaan er routes.

Met de hulp van de vereniging Equitours kunt u gemakkelijk een vakantie te paard in de Oostkantons samenstellen. Op de website vindt u 12 stations waar uw paard kan overnachten. Soms kunt u er zelf ook terecht in een gastenkamer, tent of vakantiewoning, anders krijgt u een adres van een hotel in de buurt.

Equitours stelt 5 routes voor: de Instapwandelrit, de Tweelandentour, Van de Eifel tot de Hoge Venen, Drie landen, 3 dagen en de Gastronomietocht. U kunt ook zelf samen met Equitours een route samenstellen.

Praktische informatie vindt u op de website of in de gratis folder Wandelingen te paard in de Oostkantons, die u bij de Dienst voor Toerisme van de Oostkantons kunt bestellen.

Wandelen op de Hoge Venen De Hoge Venen in het oosten van België vormen een uniek natuurgebied: een meer dan 8000 jaar oud veenlandschap met een uitzonderlijke flora en fauna.

In dit 4500 hectare grote beschermde landschap organiseert de toeristische dienst van de Oostkantons vijftien kortere en langere ontdekkingsreizen.

Zo kunt u deelnemen aan de driedaagse Merenroute, een wandeling waarbij u zo’n twintig kilometer per dag aflegt, of de driedaagse tocht Langs het water die speciaal bedoeld is voor gezinnen met kinderen. In de prijs zijn hotelovernachtingen met halfpension, lunchpakketten, vervoer van de bagage, kaarten en documentatie inbegrepen.

Meer wandelarrangementen vindt u op de website van de toeristische dienst van de Oostkantons.

Winter in de Oostkantons Bij een sneeuwlaag van 10 cm en nachtvorst worden in de Oostkantons een aantal skipistes geopend.

Om zich zo goed mogelijk te informeren over de actuele sneeuwlaag, raadt het Toeristisch Agentschap Oost-België aan de website www.winter-ostbelgien.be te consulteren waarop een interactieve module alle nuttige informatie over de sneeuw geeft en u ook een overzichtskaart vindt.

Via de sneeuwtelefoon (080/22 74 74) krijgt u alle nuttige informatie over de sneeuwlaag en de opening van skicentra. Het besneeuwde landschap is voor natuurliefhebbers ideaal voor een verfrissende winterwandeling.

Speciaal voor hen heeft het Toeristisch Agentschap enkele mooie wandelingen langs bevroren kreken met prachtige panorama’s samengesteld. Deze afgebakende wandelingen kan men via www.ostbelgien.be bekijken en zijn te verkrijgen aan de infostands van de regio.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content