Tips van reisblogger Vetexbart (Bart Melis)

© Vetexbart

Bart Melis is een dertiger uit Vlaanderen en de globetrotter, schrijver en fotograaf achter de reisblog Vetexbart die maandelijks 20.000 bezoekers trekt.

Naar welke landen ben je zoal geweest?

Dat zijn er ondertussen toch al meer dan 50, bedacht ik me onlangs nog. Mijn grote liefde blijft sowieso de Verenigde Staten. Het is zo’n uitgestrekt land met echt in elke uithoek voor ieder wat wils. Van de grootste metropolen ter wereld tot de intiemste plekjes in de prachtige nationale parken. Ik ben een echte liefhebber van gigantisch grote steden, daarom blijft New York mijn persoonlijke topper. Verder hebben landen als Thailand, Griekenland, Gambia en Senegal ook een blijvende indruk op me gemaakt.

Wat is je volgende bestemming?

Deze zomer staat er een roadtrip doorheen Oostenrijk op het programma die begint in Innsbruck en een week later stopt in Salzburg. Iets later ga ik het westen van Servië ontdekken. Ik ging eerder al eens een keertje op stedentrip naar Belgrado, maar nu wordt het een tocht naar de natuur in de regio Uvac en het Tara-gebergte, nog totaal onbekend in België. Ook ons land komt aan de beurt, want ik ga nog een weekend op pad in de prachtige Voerstreek.

Barajas vliegveld in Madrid
Barajas vliegveld in Madrid© iStockphoto

Zijn er plaatsen waar je nog niet geweest bent, maar graag heen zou reizen?

Mijn bucketlist wordt steeds langer en langer. Helemaal bovenaan staat momenteel Japan, waar ik heel veel goede dingen over hoor. Maar ook tegen een trip naar Alaska in de Verenigde Staten of enkele weken in Zuid-Afrika zeg ik geen nee.

Wat vind je het leukste vervoermiddel om mee te reizen?

Ik heb iets met vliegtuigen, ze hebben iets fascinerend. Ik vind het ook helemaal niet erg om uren in de lucht te vertoeven. Zalig! Om een stad of regio te verkennen geef ik dan weer de voorkeur aan de fiets. Al fietsend kom je net iets verder dan te voet, en zeker tijdens een korte citytrip is het toch belangrijk om zoveel mogelijk toffe dingen te zien binnen de beperkte tijd die je vaak hebt.

Op welk vliegveld is het geen straf om lang te moeten wachten?

Ik vind het heerlijk om in een luchthaven rond te hangen. Het tarmac dat altijd wemelt van de bedrijvigheid, goedgezinde mensen op weg naar hun vakantiebestemming, vliegtuigen die opstijgen en landen. Heerlijk om zien. Ik heb een boon voor onze nationale luchthaven Brussels Airport, waarschijnlijk omdat het daar vertrouwd aanvoelt ondertussen. Barajas Airport, in het Spaanse Madrid is één van de mooiste luchthavens die ik de laatste tijd zag.

Central Park in New York
Central Park in New York© iStockphoto

Wat is je favoriete stad en natuurgebied?

Ik haalde het al even aan, New York City. Ik was er al ontelbare keren en steeds opnieuw ontdek ik er nieuwe plekjes. Joggen in Central Park, rondsnuisteren op rommelmarktjes in Brooklyn, zonnen op het strand van Coney Island of van een cocktail genieten op een rooftop ergens in Manhattan. Je zegt het maar, alles kan in the Big Apple. Ook qua natuur heeft de VS heel wat te bieden. Zo is mijn persoonlijke favoriet Arches National Park in de staat Utah. Nergens ter wereld vind je zoveel natuurlijke rotsbogen terug.

Welke plaats stelde teleur en over welke plaats was je positief verrast?

Iedereen die er wel al een keertje was verklaart me waarschijnlijk voor gek, maar ik heb niet zo’n goede ervaringen met Londen. Ik vind er niet echt mijn draai en de stad spreekt me helemaal niet aan. Geef mij dan maar het charmantere Parijs. Onlangs werd ik echt positief verrast door het Italiaanse Bologna. Het is zo’n fotogenieke plek met zijn kilometers aan arcaden, tientallen torens, enkele leuke pleinen en een overheerlijke keuken.

Als je België zou moeten verlaten, waar zou je dan wel willen gaan wonen?

Ik heb niet direct de intentie om voor langere tijd mijn koffers te pakken, maar nu je me de vraag toch stelt kan ik niet anders dan in herhaling vallen. New York. Al zou een optrekje op de Hollywood Hills in Los Angeles ook niet verkeerd zijn.

Heb je weleens iets meegenomen uit een hotelkamer en zo ja, wat?

Ik neem altijd de zeepjes, zalfjes, conditioners en shampoos mee. Mijn verzameling telt ondertussen al enkele honderden stuks, waardoor ik van mijn leven geen geld meer moet uitgeven aan toiletartikelen. En ik heb ooit al wel eens een hotelhanddoek meegenomen, maar dat was eerder per ongeluk.

Arches National Park in Utah
Arches National Park in Utah© iStockphoto

Welke websites, reisboeken, apps gebruik je graag?

Als voorbereiding op een bestemming pluis ik graag verschillende blogs uit voor tips en hotspots. Zo heb je in Vlaanderen met Tjoolaard, SvenMeetsWorld en Handbagage enkele topblogs. Ik gebruik ook graag de website NewPlacesToBe om in Vlaanderen nieuwe foodadresjes te vinden. En tof boek dat ik je dan weer wil aanraden is Atlas Obscura, vol met mysterieuze plekken ver en dichtbij.

Wat ontbreekt er nooit in je koffer?

Uiteraard neem ik als reisblogger steeds mijn fototoestel, GoPro en smartphone mee om de leukste plaatjes te maken. Maar ik vertrek ook nooit zonder een boek en mijn tablet. Dat laatste vooral om Netflix te kunnen bekijken want ik ben een tv- en seriefreak, ook tijdens trips naar het buitenland.

Hoe red je je wanneer er niemand een taal spreekt die jij kent?

Met een mondje Engels kom je natuurlijk al een heel eind in de wereld. En Belgen staan er ook wel voor bekend om zich toch wel in verschillende talen uit te kunnen drukken. Als het dan nog niet lukt gebruik ik gebarentaal. Met handen en voeten kan je ook al heel wat zaken duidelijk maken. Nog een tip: drink een paar glazen lokaal bier. Dan komen die vreemde talen er nog net iets beter en makkelijker uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content