Tips om zo goedkoop mogelijk een reis te boeken

© iStock

Bart Lapers reist elke maand in luxe de wereld rond met een beperkt budget. Zijn tips en tricks deelt hij op zijn blog en op de reiswebsite TravelMagic, en voor deze ene keer ook met Knack Weekend

Betaal met mijlen

“Wil je graag First of Business Class vliegen voor een fractie van de prijs, dan kun je overwegen om te boeken via het loyaliteitsprogramma van de luchtvaartmaatschappij. Zo verkoopt American Airlines AAdvantage vaak luchtmijlen met fikse korting. Die kun je gebruiken voor First Class-vluchten van o.a. British Airways, Qatar, of Etihad Airways. Voor een Etihad First Class Apartment (privécompartiment op het vliegtuig) van Londen naar Abu Dhabi betaal je zo bijvoorbeeld 850 euro in mijlen, terwijl dat ticket rechtstreeks bij Etihad makkelijk het vijfvoudige kost.”

“Je kunt overigens ook gratis vliegtickets verzamelen met je aankopen in de supermarkt, je gsm-rekening, je onlineaankopen, in feite met bijna elke betaling. Dat kan door een kredietkaart te gebruiken van een luchtvaartmaatschappij. Je krijgt dan mijlen voor elke euro die je spendeert. In België biedt Brussels Airlines zo’n kaarten aan, gekoppeld aan het Miles & More-programma.”

Slaap voor minder geld

“Gratis in een luxesuite verblijven kan dankzij de Beste Prijs Garantie die de meeste hotelketens aanbieden. Vind je op een andere site een goedkopere prijs, dan is je eerste nacht gratis of krijg je korting. Bij hotels van de keten Intercontinental is je eerste nacht gratis en krijg je daarna een goedkopere prijs. Sheraton en W Hotels geven 20 procent korting op de goedkopere prijs die je vond, bij Accor-hotels is dat 10 procent.”

“Gebruik een vergelijker of aggregator om hotelprijzen tegen elkaar af te wegen. Een van de bekendste, booking.com, is niet altijd de goedkoopste. De site hotelscombined.be vergelijkt de prijzen van meer dan 200 boekingsites. Zelf vind ik de beste hotelprijzen twee à drie weken op voorhand, maar dat is niet altijd zo. Ben je ergens gestrand en zoek je een hotel voor de avond, check dan de app Hotel Tonight. Daar vind je altijd promoties.”

Surf anoniem

“De informatie die je op het internet achterlaat, wordt door onlinewinkels gebruikt om hun prijzen aan te passen. Een Online Travel Agency (OTA) weet dat je tijdens een vorig bezoek een bepaalde vlucht hebt opgezocht en omdat de kans groot is dat een terugkerende klant effectief die vlucht reserveert, durft het zijn prijs opwaarts aanpassen. Dat kan al snel enkele tientallen euro’s verschillen. Je kan dat vermijden door anoniem te surfen. Die functie inschakelen is gemakkelijk en kan voor bijna alle bekende browsers.”

Dat zit goed

“Als je zelf je zitplaatsen kan kiezen, raadpleeg dan online Seatexpert of Seatguru voor de beste plaatsen op jouw vlucht. Probeer ook zo vroeg mogelijk online in te checken, dan heb je meer keuze. Reis je met twee? Kies dan voor een stoel aan het raam en aan het gangpad. Zit er niemand tussen jullie, dan heb je een hele rij. Komt er toch iemand opdagen, dan kan je nog altijd vriendelijk vragen om van plaats te wisselen.”

Info: Travel.Bart.la of TravelMagic.be

Ellen De Wolf

Deze en veel meer tips kan je vinden in editie 26 van Knack Weekend Magazine, nu in de winkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content