Uit onderzoek is gebleken dat één op drie van de luchtreizigers last heeft van vliegangst. Vliegen kan inderdaad beangstigend zijn, je zit in een kleine ruimte en moet de controle overlaten aan iemand die je niet kent.

Toch is er statistisch gezien geen groot gevaar, vliegen is één van de veiligste manieren om je te verplaatsen en alle apparatuur wordt dubbel gecontroleerd voor je opstijgt.
Bovendien is het, met alle mooie bestemmingen die er zijn, ongelooflijk zonde om nooit in een vliegtuig te stappen en daardoor misschien de reis van je leven mis te lopen.

Met deze tien tips stap jij alvast iets rustiger het vliegtuig op.

- Bereid jezelf goed voor: schrijf op wat je allemaal wilt meenemen, leg alle nodige documenten klaar en maak je koffer goed op voorhand. Neem ook voldoende medicijnen mee in je handbagage. Zo heb je het gevoel meer controle te hebben en zal je rustiger zijn.

- Focus op iets anders. Verdiep jezelf in een goed boek, zet al een film op voor je opstijgt of luister naar muziek. Voor je het weet hang je in de lucht en besef je zelfs niet dat je in een vliegtuig zit.

- Ontspan, ga rechtop zitten en begin langzaam in en uit te ademen.

- Vraag jezelf af waarvoor je precies bang bent en of die angst redelijk is.

- Stel jezelf gerust door te bedenken dat vliegen zeer veilig is. Het gemiddelde westerse verkeersvliegtuig is een ultra-modern vervoermiddel met hoog gekwalificeerde professionals achter de stuurknuppel.

- Vermijd alcohol en andere drogerende middelen. Ze helpen niet om vliegangst te verminderen.

- Bedenk dat turbulentie (de 'luchtzak') een comfortprobleem is, niet een veiligheidsprobleem. Vliegtuigen zijn ontworpen om de meest heftige vormen van turbulentie te doorstaan. De vleugels zijn van flexibel materiaal gemaakt. Het feit dat ze in slecht weer enige beweging vertonen, wil niet zeggen dat ze afbreken.

- Schaam je niet voor jouw angst, de meerderheid van de passagiers in het toestel vindt vliegen min of meer onprettig. (RDM)

Uit onderzoek is gebleken dat één op drie van de luchtreizigers last heeft van vliegangst. Vliegen kan inderdaad beangstigend zijn, je zit in een kleine ruimte en moet de controle overlaten aan iemand die je niet kent. Toch is er statistisch gezien geen groot gevaar, vliegen is één van de veiligste manieren om je te verplaatsen en alle apparatuur wordt dubbel gecontroleerd voor je opstijgt. Bovendien is het, met alle mooie bestemmingen die er zijn, ongelooflijk zonde om nooit in een vliegtuig te stappen en daardoor misschien de reis van je leven mis te lopen. Met deze tien tips stap jij alvast iets rustiger het vliegtuig op. - Bereid jezelf goed voor: schrijf op wat je allemaal wilt meenemen, leg alle nodige documenten klaar en maak je koffer goed op voorhand. Neem ook voldoende medicijnen mee in je handbagage. Zo heb je het gevoel meer controle te hebben en zal je rustiger zijn. - Focus op iets anders. Verdiep jezelf in een goed boek, zet al een film op voor je opstijgt of luister naar muziek. Voor je het weet hang je in de lucht en besef je zelfs niet dat je in een vliegtuig zit. - Ontspan, ga rechtop zitten en begin langzaam in en uit te ademen. - Vraag jezelf af waarvoor je precies bang bent en of die angst redelijk is. - Stel jezelf gerust door te bedenken dat vliegen zeer veilig is. Het gemiddelde westerse verkeersvliegtuig is een ultra-modern vervoermiddel met hoog gekwalificeerde professionals achter de stuurknuppel. - Vermijd alcohol en andere drogerende middelen. Ze helpen niet om vliegangst te verminderen. - Bedenk dat turbulentie (de 'luchtzak') een comfortprobleem is, niet een veiligheidsprobleem. Vliegtuigen zijn ontworpen om de meest heftige vormen van turbulentie te doorstaan. De vleugels zijn van flexibel materiaal gemaakt. Het feit dat ze in slecht weer enige beweging vertonen, wil niet zeggen dat ze afbreken. - Schaam je niet voor jouw angst, de meerderheid van de passagiers in het toestel vindt vliegen min of meer onprettig. (RDM)