Tips om te overnachten

© Flamenc, Wikicommons

Drie charmante hotels in de Oostkantons om een weekendje te verblijven.

Le Vieux Moulin Le Vieux Moulin telt acht kamers en een suite, vanaf 130 euro, inclusief ontbijten. Diner enkel na reservatie.

John Boereboom ging als kleine jongen vaak met zijn vader op forel vissen in het kleine dorpje Weywertz, in de Hoge Venen. Ze logeerden er tegenover een verlaten hoeve met een watermolen.

Na vele vakanties aan de rand van het riviertje kocht Johns vader in 1967 de vier gebouwen uit 1834 die de gekasseide binnenkoer omarmen, en voerde een eerste restauratie door.

John en zijn vrouw namen het geheel in 1999 over en zorgden voor een nieuwe inrichting, zodat ze er negen kamers in konden onderbrengen. Vier jaar later gooiden ze de deuren open voor gasten.

Het geheel ligt in een idyllisch landschap van groen, bossen en een meer waarin het silhouet van de gebouwen weerspiegeld wordt. De hoofdstraat passeert rakelings langs het domein, maar veel verkeer is er niet, zodat er eigenlijk geen hinder is.

We logeerden in kamer 4, die niet alleen een eigen balkon bezit maar waar men tegen het vallen van de avond de reeƫn uit het bos kan zien langskomen. De kamer bleek ruim, degelijk en gezellig, de badkamer heeft een ligbad en een apart toilet.

Op aanvraag kan men er in een ander gebouw het avondmaal gebruiken, dat uit drie gangen bestaat en door de lokale chef wordt klaargemaakt. ’s Morgens is er vers sinaasappelsap, een eitje, en de gebruikelijke combinatie van boord, croissants, kaas, charcuterie en confituren.

De omgeving nodigt niet alleen uit tot lange wandelingen in de prachtige natuur van de Oostkantons, op een kwartier rijden rijst ook het opmerkelijke kasteel Reinhardstein op uit het landschap, het hoogst gelegen kasteel van het land.

Le Vieux Moulin
32 MĆ¼hlenstrasse
4750 Weywertz
Telefoon : 080 28 20 00 en 0475 64 71 31
Internet: www.levieuxmoulin.be

Le Val d’AmblĆØve

Le Val d’AmblĆØve telt 24 kamers die vanaf 140 euro worden verhuurd, inclusief ontbijten .

Vlak bij het historische centrum van Stavelot ligt een villa uit de jaren dertig in het groen, omringd door eeuwenoude bomen. Le Val d’AmblĆØve werd vanaf de jaren vijftig uitgebaat als restaurant, sinds 1987 runnen Ruud en Marion Roxs deze hostellerie met klassieke trekjes, die inmiddels in de lijst van Romantik Hotels werd opgenomen.

Er zijn vier kamers (en nog zes in een andere villa), het interieur is klassiek burgerlijk, en zo is ook de formule van halfpension, waarbij de hotelgasten mekaar ’s avonds aan het diner treffen. Ook het eten is een beetje klassiek Frans, maar verder overheerlijk.

Tenminste de avond dat we arriveerden, en een turbot au beurre blanc et fruit de la passion voorgezet kregen, en daarna een heerlijke chocoladetaart met verse vruchten. De bijbehorende service was erg professioneel Ć©n hartelijk. Dat is tegenwoordig op zich al het vermelden waard.

Ondanks die klassieke trekjes werd drie jaar geleden bij de uitbreiding van het aantal kamers resoluut voor een hedendaagse stijl gekozen.

Naast het park verrijst sinds 2008 een nieuwbouw die aan de buitenzijde met verticale planken is bekleed. Een sober geheel dat ons wel kon bekoren en voor een verfrissend contrast zorgt. Binnen overheersen hout en glas.

Kamer nummer 10, waar we onze intrek namen, bleek luchtig en strak, maar niet koud. De badkamer met ligbad/douche en toilet is eigentijds, functioneel en bijzonder netjes.

Het buffetontbijt wordt in het restaurant uitgezet en is zeer uitgebreid, zodat we met een warm gevoel terugdenken aan ons verblijf in een bijzonder Ardens kader.

Le Val d’AmblĆØve
Route de Malmedy 7
4970 Stavelot
Telefoon: 080-281440
Internet : www.levaldambleve.com

L’Epilogue

In het Luikse Stavelot heeft de tijd weinig vat op L’Epilogue. De hartelijkheid is er belangrijker dan de interieurarchitectuur.

Walloniƫ is een ander land, met eigen gewoonten en geplogenheden. Om die reden komen we er graag. Op de hellingen rond Stavelot hielden we al jaren een vooroorlogse villa in het oog, omdat die zo aardig ingeplant was in het groen. Alleen nam er nooit iemand de telefoon op. Maar nu wel.

Wie het huis binnenkomt, betreedt een andere tijd, met een oude piano, een drukte van etsen, tekeningen en schilderijtjes aan de muur. En een salon, met gevarieerd meubilair, dat uitkijkt over grasland en bossen. Met wat geluk zie je er ’s morgens de reeĆ«n passeren.

Meneer en mevrouw Rey wonen hier al meer dan dertig jaar, ontvangen nu twee decennia gasten en doen dat op hun eigen, onbevangen wijze. In alle eenvoud en met een vanzelfsprekende hartelijkheid. Alleen hebben ze het huis nooit echt aangepast aan de noden van het bezoek en de twee gastenkamers zijn dan ook niet meer dan dat, gastenkamers.

Als we de trap beklimmen naar de tweede verdieping lopen we door een museum. Maar niets kan ons voorbereiden op de aanblik van een kleine, in het wit gezette zolderkamer met twee eenvoudige bedjes, een fraaie empirekast en dito etsen en een secretaire. We slapen onder het dakgebinte en kijken door het raam uit over de bossen van de AmblĆØvevallei. Het bedje blijkt stevig, de nacht rustig.

Als we de badkamer opzoeken, die zich op de overloop bevindt, overvalt ons een neiging tot nostalgie en treurigheid. Er staat een douche met een zitbak en een wastafel, in een wat droeve staat. Achter een schuifwand ontdekken we per toeval persoonlijke spullen van de familie. Vervelender is wel dat het huis maar Ć©Ć©n toilet bezit, naast de piano in de entree op de gelijkvloerse verdieping, en dat is voor gasten op het tweede geen sinecure.

Het ontbijt is eenvoudig maar voedzaam, met fruitsap, kaas en confituren, een gekookt eitje, brood en broodjes. En een verfrissende uitkijk over de prachtige tuin. Als het mooi weer is, kunnen de gasten het ontbijt op het balkon gebruiken.

We verlieten L’Epilogue met een tijd-van-toengevoel, maar De Reys zijn wel schattig, charmant en zorgzaam.

L’Epilogue telt twee kamers die vanaf 50 euro worden verhuurd, inclusief de ontbijten.

L’Epilogue
Route de Coo 79
4970 Stavelot
Telefoon: 080-86 31 77
Internet : L’Epilogue

Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content