Veel vliegtuigbedrijven proberen klanten te lokken door aan ongelooflijke prijzen een vlucht te verkopen. Voor 50 euro naar de zon? Het kan!

Toch loopt het totale kostenplaatje van een vlucht al snel op, zo is de prijs waarmee ze mensen lokken vaak exclusief verzekering, bagagekosten en eten. Tel dat allemaal samen en je komt al snel aan heel wat meer. Er worden dan nog eens serieuze kosten aangerekend als je koffer teveel weegt en voor alcoholische dranken aan boord moet je soms ook bijbetalen. Er zijn zelfs vliegmaatschappijen die extra geld aanrekenen voor het entertainment aan boord.

Toch kan je de extra kosten voor je vlucht heel wat inperken, als je deze tips in overweging neemt.

Online bestellen

Als je online een ticket boekt, lees dan alles heel goed na. Je ticket aanpassen kost namelijk veel geld. Sommige vliegtuigmaatschappijen zijn ook verplicht om je 24u de tijd te geven om iets aan te passen of te annuleren zonder extra kosten. Check eerst zeker of de vliegtuigmaatschappij waar je bij geboekt hebt ook deze regel hanteert, boek de vlucht, slaap er nog een nacht over en dan kan je nog steeds kosteloos annuleren.

Op tijd vertrekken

Als je naar de luchthaven reist, reken dan zeker genoeg tijd om er te geraken want bij een gemiste vlucht krijg je zelden je geld terug. Een trein die vertraging heeft, een bus die in panne staat, een file die ervoor zorgt dat je 2u volledig stil staat, kunnen je reisplannen serieus in de war sturen. Als je echt op zeker wilt spelen, kan je een kamer boeken in een hotel nabij de luchthaven.

Gewicht

Weeg je koffer op voorhand thuis en voorzie enkele extra kilo's zodat je in het terugkeren niet moet bijbetalen. Vroeger was men iets flexibeler, maar 25 kg is nu echt 25 kg. Van zodra je er 1 kg boven zit, kan de kost al oplopen tot 50 euro.

Op transnationale vluchten, mag je meestal twee stukken handbagage meenemen waarvan één trolley/laptopzak en een handtas of rugzak. Als je veel spullen moet meenemen, kan je dus nog een kleine trolley meenemen en een rugzak. Opgelet, op de trolley staat meestal ook een gewichtslimiet van 10 kg.

Een slim trucje dat vooral in de VS wordt gehanteerd (sinds alle bagage daar nu extra bijbetalen is), is om enkel handbagage te nemen die eigenlijk een klein beetje te groot is. Bij de eerste controle zullen ze daar niet moeilijk over doen, maar bij het instappen in het vliegtuig wordt de trolley vaak te groot bevonden waardoor ze die ter plaatse nog inchecken, maar zonder extra kosten aan te rekenen. De boze blikken van medereizigers moet je er dan wel bijnemen.

Eten en entertainment

Ten slotte kan je ook tijdens het wachten heel wat geld uitsparen. Een paar tijdschriften, een flesje water en een panini kosten op de luchthaven samen al snel meer dan 20 euro. Eet je boterhammen op voor je door de douanecontrole gaat en neem een boek mee. Zo spaar je meteen al wat cash uit om een cocktail te bestellen op het vliegtuig zelf. (RDM)

Veel vliegtuigbedrijven proberen klanten te lokken door aan ongelooflijke prijzen een vlucht te verkopen. Voor 50 euro naar de zon? Het kan! Toch loopt het totale kostenplaatje van een vlucht al snel op, zo is de prijs waarmee ze mensen lokken vaak exclusief verzekering, bagagekosten en eten. Tel dat allemaal samen en je komt al snel aan heel wat meer. Er worden dan nog eens serieuze kosten aangerekend als je koffer teveel weegt en voor alcoholische dranken aan boord moet je soms ook bijbetalen. Er zijn zelfs vliegmaatschappijen die extra geld aanrekenen voor het entertainment aan boord. Toch kan je de extra kosten voor je vlucht heel wat inperken, als je deze tips in overweging neemt. Online bestellenAls je online een ticket boekt, lees dan alles heel goed na. Je ticket aanpassen kost namelijk veel geld. Sommige vliegtuigmaatschappijen zijn ook verplicht om je 24u de tijd te geven om iets aan te passen of te annuleren zonder extra kosten. Check eerst zeker of de vliegtuigmaatschappij waar je bij geboekt hebt ook deze regel hanteert, boek de vlucht, slaap er nog een nacht over en dan kan je nog steeds kosteloos annuleren. Op tijd vertrekkenAls je naar de luchthaven reist, reken dan zeker genoeg tijd om er te geraken want bij een gemiste vlucht krijg je zelden je geld terug. Een trein die vertraging heeft, een bus die in panne staat, een file die ervoor zorgt dat je 2u volledig stil staat, kunnen je reisplannen serieus in de war sturen. Als je echt op zeker wilt spelen, kan je een kamer boeken in een hotel nabij de luchthaven. GewichtWeeg je koffer op voorhand thuis en voorzie enkele extra kilo's zodat je in het terugkeren niet moet bijbetalen. Vroeger was men iets flexibeler, maar 25 kg is nu echt 25 kg. Van zodra je er 1 kg boven zit, kan de kost al oplopen tot 50 euro. Op transnationale vluchten, mag je meestal twee stukken handbagage meenemen waarvan één trolley/laptopzak en een handtas of rugzak. Als je veel spullen moet meenemen, kan je dus nog een kleine trolley meenemen en een rugzak. Opgelet, op de trolley staat meestal ook een gewichtslimiet van 10 kg. Een slim trucje dat vooral in de VS wordt gehanteerd (sinds alle bagage daar nu extra bijbetalen is), is om enkel handbagage te nemen die eigenlijk een klein beetje te groot is. Bij de eerste controle zullen ze daar niet moeilijk over doen, maar bij het instappen in het vliegtuig wordt de trolley vaak te groot bevonden waardoor ze die ter plaatse nog inchecken, maar zonder extra kosten aan te rekenen. De boze blikken van medereizigers moet je er dan wel bijnemen. Eten en entertainmentTen slotte kan je ook tijdens het wachten heel wat geld uitsparen. Een paar tijdschriften, een flesje water en een panini kosten op de luchthaven samen al snel meer dan 20 euro. Eet je boterhammen op voor je door de douanecontrole gaat en neem een boek mee. Zo spaar je meteen al wat cash uit om een cocktail te bestellen op het vliegtuig zelf. (RDM)