Tien warme winterdrankjes uit heel Europa voor na de sneeuwwandeling

© Getty

Niets fijner dan na een winterse wandeling in de stad op temperatuur te komen met een warme chocolademelk of koffie. Ieder land heeft zijn eigen favoriete winterdrankje. Een overzicht van de lekkerste specialiteiten in tien Europese steden met de recepten om ze zelf thuis te maken.

Niets fijner dan na een winterse wandeling in de stad op temperatuur te komen met een warme chocolademelk of koffie. Ieder land heeft zijn eigen favoriete winterdrankje. Hotel.Info maakte een overzicht van de lekkerste specialiteiten in tien Europese steden.

Anijsmelk
Anijsmelk© Denise Nijmeijer

Amsterdam: anijsmelk

Winterborrelen doe je bij één van de leuke cafés en bars in Amsterdam, in principe kan dit iedere dag vanaf een uur of drie maar de gezelligste borrelmomenten zijn op vrijdag of in het weekend. Zelfs in de koude, donkere maanden zijn er genoeg plaatsen waar het binnen warm en gezellig is. Amsterdam bruist van de leuke cafeetjes waar je kunt genieten van een heerlijk warm winterdrankje.

Een van de niet te missen, typisch Hollandse, warme drankjes is anijsmelk. Lekker nostalgisch en extra lekker met een scheut Pastis.

Glühbier
Glühbier© Alan Levin, CC-BY-SA 2.0

Keulen: Glühbier

In Keulen vind je niet alleen lekkere winter drankjes op de populaire kerstmarkten, veel bars en cafés in Keulen kwamen met speciale drankjes gemaakt voor het winterseizoen.

Naast klassiekers zoals warme appel punch worden er andere winterse lekkerijen geschonken. De inwoners van Keulen houden van een goed gesprek en een “Kölsch” (regionaal geproduceerde bier), daarom is het “Glühbier” (verwarmd bier) dan ook uitgevonden. Een welkome variatie op het meest traditionele Duitse Kerstdrankje “Glühwein”.

Koffie met advocaat
Koffie met advocaat© iStockphoto

Rotterdam: Koffie met advocaat

Rotterdam biedt tijdens de wintermaanden een hoop gezellige evenementen en activiteiten en dat zorgt voor een levendige en bruisende sfeer in de donkere maanden. De perfecte locatie voor een gezellige winterborrel in een van de vele bars en cafés van de stad.

Een echte aanrader als opwarmertje is een kop Hollandse Koffie, met advocaat natuurlijk. We kennen de Ierse variant met whiskey natuurlijk allemaal, maar er is ook een heerlijke typisch Hollandse koffie waarbij we de wiskey inruilen voor een scheut heerlijke advocaat.

Bicerin
Bicerin© iStockphoto

Turijn: Bicerin

Turijn staat ook wel bekend als de Italiaanse stad van chocolade. De warme drank bij uitstek in de hoofdstad van Piemonte is bicerin (“klein glas”), een smakelijke mix van koffie, chocolade, slagroom en siroop.

Bicerin heeft een oude geschiedenis, en is sinds enige tijd erkend als “traditioneel Piemontees drankje”: liefhebbers van bicerin waren onder andere de graaf van Cavour, Friedrich Nietzsche, Alexandre Dumas, Silvio Pellico en Giacomo Puccini.

Het originele recept (dat nog altijd een groot geheim is) behoort al generaties toe aan café Al Bicerin. Al Bicerin is de plaats waar deze bitterzoete drank is uitgevonden in de tweede helft van de achttiende eeuw – als een variant op de achttiende eeuwse Bavareisa.

Niet alle cafés in Turijn serveren tegenwoordig Bicerin. Een aantal serveren de traditionele drank in hoge glazen of glazen bokalen – meestal tussen oude spiegels, stucwerk en retro meubilair.

Spaanse chocolademelk
Spaanse chocolademelk© iStockphoto

Madrid: warme chocolademelk

De Spaanse warme chocolademelk staat vooral bekend om zijn dikkere en zwaardere formatie dan de chocolademelk geserveerd in landen als Frankrijk of Duitsland. Dit komt vooral doordat de meeste recepten een mix van bloem gebruiken om het te verdikken, en het drankje drie keer wordt gekookt om die unieke consistentie te krijgen. De warme chocolademelk wordt meestal ook met suiker gedronken en met typische Churros en Porras geserveerd.

Het drinken van een kop warme chocolademelk is zo populair in de winter, dat het ook een traditie is geworden op nieuwjaarsdag. De meeste families eten een typische Roscon (traditionele ringvormige cake) voor het ontbijt op nieuwsjaardag of met Driekoningen die wordt geserveerd met heerlijke warme chocolademelk.

Eggnogg
Eggnogg© iStockphoto

Stockholm: Eggnogg

Fika is de traditionele manier om jezelf op te warmen in Zweden in de winter – een Zweeds begrip wat ‘gezellig bijklesten met familie, vrienden of collega’s’ betekent en meestal gaat dit samen met een kopje koffie en een gebakje.

Heb je liever iets stevigers? Ga dan naar Eriks Gondolen. Hier heb je niet alleen een prachtig uitzicht over Stockholm, maar kun je ook genieten van de heerlijke warme dranken die op het menu staan. Vooral Gondolen Eggnogg in een aanrader. Wanneer je Stockholm niet gaat bezoeken binnenkort, kun je het natuurlijk ook zelf thuis proberen.

Deense Glögg
Deense Glögg© iStockphoto

Kopenhagen: Deense Glögg

De Denen houden van warme drankjes en Kopenhagen heeft dan ook tal van leuke cafés en bars verspreid in iedere buurt. Hou je van zoetigheid: de stad heeft tal van bakkerijen en patisserieën met heerlijke aanvullingen op je winterdrank zoals Glögg. Neem een goed boek mee en kies een van de vele cafés waar je zowel kunt eten als kunt drinken.

Glögg is een winterdrank op basis van warme rode wijn, cognac, kruidnagel, kaneel en rozijnen die weken lang in de rum hebben liggen weken. Glögg werd naar Denemarken geïmporteerd vanuit Zweden na de Tweede Wereldoorlog. Er zijn veel verschillende variaties van Glögg en er is geen juiste of verkeerde manier om het te maken. Cognac, brandewijn, port wijn, snaps of wodka kan worden toegevoegd maar de basis is altijd rode wijn. Er zijn ook variaties met witte wijn en variaties zonder alcohol voor kinderen.

Gekruide appelcider
Gekruide appelcider© iStockphoto

Londen: gekruide appelcider

Een cocktail gaan drinken in Londen was in de vroege jaren tachtig een minder prettige ervaring. Cocktails waren saai en smaakte slecht, zonder verse ingrediënten. Dat is ondertussen helemaal veranderd, er is een aantal klassieke drankjes die de tijd hebben overleefd. Dat geldt vooral voor die lekkere drankjes die je hart verwarmen als het koud is buiten. Apfelglühwein is er daar een van.

Cafe latte
Cafe latte© iStockphoto

Parijs: Café Latte

Vertaal de Italiaanse term “latte” nooit naar “koffie met melk”. Een Latte is zeker niet hetzelfde als een kop koffie met wat melk, of erger nog, een scheut koffiemelk.

Een echte cafe latte volgt een zeer nauwkeurig proces: een goede espresso als basis, melk opgewarmd met stoom en vooral een delicate schuimlaag die het verschil maakt. Om het helemaal af te maken wordt de latte meestal geserveerd in een groot glas.

Een latte bestaat uit 1 hoeveelheid koffie en 1 hoeveelheid melk, maar je kunt deze ook afhankelijk van smaak, bereiden met een “doppio” (dubbele espresso) of een “lungo” (een espresso met een extra hoeveelheid water).

Irish Coffee
Irish Coffee© iStockphoto

Dublin: Irish Coffee

Dublin staat bekend als één van de beste steden in de wereld om uit te gaan. De Temple Bar is een populaire hotspot en je vind er genoeg gezellige cafés naast leuke bars. Winter in Dublin is mooi en een heerlijke Irish coffee is de perfecte manier om je op te warmen als het buiten een beetje koud is. Deze traditionele winterdrank gaat al een lange tijd mee. Het heeft zelfs zijn eigen speciale dag – 25 januari is de Nationale Dag van de Ierse koffie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content