Tien redenen waarom u Montreal moet bezoeken

© Thinkstock

Mag uw volgende citytrip eens wat ‘exotischer’ zijn dan Parijs, Londen of Rome? Het Canadese Montréal is wellicht niet de eerste naam die in u opkomt, maar beslist wel de reis waard. Tien redenen om u te overtuigen van een citytrip naar Montréal.

Mag uw volgende citytrip eens wat ‘exotischer’ zijn dan Parijs, Londen of Rome? Het Canadese Montréal is wellicht niet de eerste naam die in u opkomt, maar beslist wel de reis waard. Tien redenen om u te overtuigen van een citytrip naar Montréal.

Montreal in beeld

In beeld: overnachten in een ijshotel

1. Romantisch en gezellig naast bruisend en hypermodern

Montréal ligt in de Franstalige provincie Québec en slaat de brug tussen Parijs en New York – vandaar ook de bijnaam ‘het Parijs van Noord-Amerika’. De culturele invloeden van de Franse én Britse overheersing – het leeuwendeel van de inwoners is overigens zeer goed tweetalig – zijn nog goed merkbaar. Dat Canada’s op een na grootste stad de voorbije decennia is uitgegroeid tot een bruisende Amerikaanse metropool, is echter niet ten koste gegaan van de charme en de romantiek die nog steeds in verschillende wijken van de stad in de lucht hangt.

2. Historische schatten

Verscholen tussen de imposante wolkenkrabbers die de skyline van Montréal domineren, wachten tal van historische gebouwen en monumenten om ontdekt te worden. De echte historische sfeer opsnuiven doet u in Vieux-Montréal en de Vieux-Port, het oude stadsgedeelte aan de Saint-Laurentrivier. Het pronkstuk van de buurt is de neogotische basiliek Nôtre Dame met zijn reusachtig orgel aan de Place d’Armes. Bezoek zeker ook de Place Jacques Cartier, vernoemd naar de stichter van de stad in 1642, de Cathédrale Marie-Reine-du-Monde, een kleine replica van de Sint-Pietersbasiliek in Rome, en de Rue Saint-Paul, de oudste straat van Montréal met de kapel Nôtre-Dame-de-bonsecours.

3. Stad onder de grond

Montréal, dat zijn in feite twee steden in één. Voor een unieke beleving kan u immers terecht in het meer dan 30 kilometer grote ondergrondse complex van winkels, bars, restaurants, cinema’s, theaters en zelfs treinstations en universiteiten, allemaal met elkaar verbonden via tunnels. In La Ville Souterraine – de Underground City in het Engels – kan u dan ook de ganse dag rondkuieren in een t-shirt, en dat is vooral tijdens de strenge winters geen overbodige luxe.

4. Culturele wereldtopper

Wereldwijd wordt Montréal geroemd om zijn cultureel aanbod. Het Quartier des spectacles in de Centre-Ville is het ganse jaar door dé place-to-be voor grootse evenementen, concerten en grootse festivals, waaronder het Festival International de Jazz en het Festival des Films du Monde in de zomer en het gratis Montréal en Lumière in de winter. Deze vierkante kilometer grote hotspot voor vertier krijgt jaarlijks miljoenen mensen over de vloer. Andere aanrader is Art Souterrain begin maart, een helemaal gratis evenement rond hedendaagse kunst waarbij meer dan 100 verschillende kunstenaars op verschillende plaatsen hun werken tentoonstellen. Musea die een bezoekje verdienen, zijn het Musée McCord, een van de oudste van Canada, en het Musée d’Art Contemporaine de Montréal. Aan de Place-des-Arts bevindt zich het Orchestre Symphonique de Montréal, onder leiding van de wereldberoemde dirigent Kent Nagano.

5. Shoppingparadijs

Zoals het een stad die zich met Parijs vergelijkt, betaamt, is Montréal een heus paradijs voor ‘shopaholics’. De ondergrondse stad hebben we u al voorgesteld, boven de grond zijn de Place Montréal Trust en het Eaton Centre de bekendste winkelcentra. Wie het iets exclusiever zoekt, moet naar de Rue Saint-Cathérine, de grootste en belangrijkste winkelstraat van Montréal. U vindt er winkels van Lacoste, Guess en Simons, maar ook van Zara en Mango. Voor gezellige souvenierwinkeltjes is de Rue Saint-Paul in Vieux-Montréal het juiste adres.

6. Bruisend nachtleven

Montréal is een studentenstad en dat betekent: een bruisend nachtleven. De stad bulkt van de sympathieke restaurants waar u lekker kan eten, gezellige cafeetjes en trendy loungebars. Absolute hotspots voor een duik in het nachtleven zijn de Quartier Latin, de Rue Saint-Cathérine en de bekende homowijk Village Gai met tal van bars en discotheken. Rustig op een terrasje genieten van de animatie van lokale artiesten kan op de Place Jacques Cartier in de oude stad.

7. Combineren

Aangezien een vliegtuigticket naar Canada niet goedkoop, kan u overwegen om Montréal te combineren met Québec. De hoofdstad van de gelijknamige provincie ligt op amper 275 kilometer van Montréal, zodat u twee vliegen in een slag kan slaan. Voor fervente wintersporters is er ook de Mont Tremblant, een idyllisch skidorpje op zo’n 150 km van Montréal. U kan er naast skiën en snowboarden ook met banden over de sneeuw gaan glijden, gaan wandelen met sneeuwschoenen of met hondensleeën een tocht door de bossen maken. Ook in de zomer is Tremblant een bezoekje waard, dan komen Canadezen en toeristen samen aan de oevers van het Lac Tremblant om te genieten van de zon en de natuur.

8. Overnacht eens in een ijshotel

Wie de koude niet schuwt en op zoek is naar een ‘once-in-a-lifetime’-belevenis, moet beslist het Village des Neiges in het Parc Jean-Drapeau bezoeken. Dit sneeuwdorp beschikt over vijf iglo’s, een ijshotel met twintig kamers, een ijsrestaurant waar de chef van het vijfsterrenhotel Intercontinental komt koken, een Jägermeister-ijsbar en zelfs een ijskapel. Elk jaar richt het ijshotel zijn kamers in volgens een bepaald thema. Vergis u niet: u slaapt vaak wel degelijk bij temperaturen onder nul, uiteraard in een thermische slaapzak. Open van midden januari tot eind maart. Bekijk de website voor meer info en tarieven.

9. De hoogste schuine toren

Buiten het stadscentrum maar vlot bereikbaar met de metro ligt het Olympisch dorp van Montréal, gebouwd voor de Olympische Spelen van 1976. Overschouw de hele stad vanuit de 169 meter hoge Tour de Montréal, de hoogste schuine toren van de wereld en een van de uithangborden van de stad.

10. Panorama op de Mont-Royal

Vergeet tot slot geen wandeling te maken in het prachtige Parc du Mont-Royal. De Mont-Royal, waaraan de stad zijn naam heeft ontleend, is heilig voor de ‘Montréalais’. Zo mogen wolkenkrabbers in de stad niet hoger gebouwd worden dan de 234 meter hoge top van de berg. Vanop die top, waar de Chalet du Mont-Royal staat, heeft u het mooiste uitzicht over deze wereldstad en haar omgeving.

Kevin Van der Auwera

Air Canada vliegt in de winter vijf keer per week naar Montréal en in de zomer zelfs dagelijks. De vlucht duur circa zeven uur. Weekend.be reisde dankzij Jetair, dat Montréal opneemt in zijn citytripaanbod en Mont Tremblant vanaf het seizoen 2013-2014 in zijn wintersportaanbod.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content