Tien redenen om Milaan te bezoeken

Milaan is de favoriete stad van Knack Weekend journalist Jesse Brouns. Zijn tien (eerder subjectieve) redenen.

Milaan is de favoriete stad van Knack Weekend journalist Jesse Brouns. Zijn tien (eerder subjectieve) redenen.

1. Na meer dan vijftig keer Milaan ontdek ik nog elke keer iets nieuws : een straat, een gebouw, een wijk, een zwembad (zie punt 5).

2. Koffie.

3. Pasta alla bottarga, bijvoorbeeld bij La Fattoria da Raimondo (Via Fara 1), een familierestaurant.

4. De flamingo’s in de tuin van een oud herenhuis in de Via Vivaio. En, om de hoek in de Via Volfango Mozart, de Villa Necchi Campiglio : een indrukwekkend rationalistisch huis uit 1932 van architect Piero Portaluppi, toegankelijk voor publiek.

5. Het fantastisch openluchtzwembad uit de jaren zestig aan de Piazza Arcole, vlak bij de Navigli (met veel verbeelding : het Venetië van Milaan). De grootste ontdekking van mijn recentste trip, in juni dit jaar.

6. De luchthaven van Linate, op mensenmaat, en vlak bij het centrum. Al tracht men er maar beter niet te eten. Mijn laatste poging is bijna op een handgemeen uitgedraaid, en de tafels zijn overal even degoutant.

7. Alleen al het idee dat Milaan ooit een landingsbaan had voor watervliegtuigen (Idroscalo, tegenwoordig een waterpark, ik ben er nog niet geraakt).

8. De Tabacchi in de Via Antonio Zarotto, tegenover het hotel waar de redacteurs van ‘ Knack Weekend’ (en de rest van de Belgische pers) traditiegetrouw verblijven tijdens de design- en modeweken : een café met een terras dat verstopt ligt onder een blauw-wit gestreepte luifel. ’s Zomers waan je er je aan het een of andere Lido in de sixties, met La Bambola van Patty Pravo op de achtergrond.

9. Teatro Manzoni, een oude cinema en theater in een winkelgalerie langs de Via Manzoni. De zaal zou binnenkort worden afgebroken.

10. Het dak van de Duomo, misschien de opwindendste toeristische attractie van Milaan.

En laat me aan die lijst nog een ander favoriet gebouw toevoegen: het tussen 1951 en 1956 opgetrokken complex van vijf blokken met appartementen en kantoren van architect Luigi Moretti langs de Corso Italia. Een miskend meesterwerk.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content