Tien ondergewaardeerde stadjes in Italië die je in 2020 zou moeten bezoeken

Italië trekt zo'n 52 miljoen toeristen per jaar. Toch zijn er overal in het land nog rustige, ondergewaardeerde dorpjes en stadjes te ontdekken. Schrijver John Henderson selecteerde zijn tien grootste ontdekkingen.

Tien ondergewaardeerde stadjes in Italië die je in 2020 zou moeten bezoeken
. © Getty Images

Volgens cijfers van de Italiaanse toeristische dienst ENIT trekt Italië zo'n 52 miljoen toeristen per jaar. Toch zijn er overal in het land nog rustige, ondergewaardeerde dorpjes en stadjes te ontdekken. Schrijver John Henderson, die zeven jaar in Italië woont, selecteerde zijn tien grootste ontdekkingen voor The Local.

Lees ook:

Tien prachtige stadjes in Italië die je waarschijnlijk nog niet kent

Dit zijn de Italiaanse plaatsen met het mooiste weer

Italie © Getty Images

Arquata del Tronto in Le Marche

Het dorpje zelf stelt niet zo heel veel voor, maar het is het ideale vertrekpunt voor een tour door het Parco Nazionale dei Monti Sibillini. In het voorjaar staat het 70.000 hectare grote natuurgebied in de Apennijnen in volle bloei met kleurrijke bloemen. De 1.647 meter hoge Monte Guaidone is dan één grote bloemenpracht.

Italie © Getty Images

Arquata del Tronto

Italie © Museo diffuso Castel San Pietro Romano

Castel San Pietro Romano in Lazio

Dit dorpje ligt op een 800 meter hoge heuvel en biedt een prachtig zicht op de smaragdgroene Valle del Sacco. De smalle steegjes lopen de heuvel op naar het centrale marktpleintje. Je kan Castel San Pietro Romano gemakkelijk vanuit Rome bezoeken dat maar dertig kilometer naar het westen ligt. In 2017 veroverde het een plaatsje op de lijst met de mooiste dorpjes in Italië.

Italie © Museo diffuso Castel San Pietro Romano

Castel San Pietro Romano

Italie © Getty Images

Fregene in Lazio

Wil je de drukte en hitte in Rome even ontvluchten, dan is Fregene ideaal. Het ligt op maar dertig kilometer van Rome, aan de kust. Fregene ligt in een oud bos van pijnbomen dat paus Clementius IX in 1666 liet aanleggen om het moerassige gebied - dat het toen nog was - te laten opdrogen. Sinds 1920 is het pijnboombos een nationaal monument. In 1952 koos Federico Fellini Fregene uit om enkele scenes voor zijn film 'Lo sceicco bianco' (De witte sjeik) op te nemen. De bekende regisseur trok zich geregeld terug in een villa in het kustplaatsje. Ook andere filmsterren zoals Orson Welles, en Anthony Quin had in die jaren een optrekje in Fregene.

Italie © MrPanyGoff, Wikicommons

Fregene

Italie © Getty Images

L'Aquila in Abruzzo

Sinds de verwoestende aardbeving in 2009 waarbij 308 mensen om het leven kwamen en meer dan 10.000 gebouwen beschadigd raakten, komen er nog maar weinig toeristen in L'Aquila. Maar er is hard gewerkt in het stadje en ondertussen begint het weer zijn oude schoonheid terug te krijgen. Indrukwekkend is het grote gat waar vroeger een studentenhuis stond dat volledig werd verwoest. Het is nu een monument ter ere van de studenten die erbij om het leven kwamen.

Italie © Getty Images

L'Aquila

Italie © Getty Images

Mantua in Lombardije

Mantua wordt vaak overgeslagen door toeristen die op weg zijn naar Milaan of Verona. Toch hoeft Mantua niet te klagen over gebrek aan waardering: sinds 2008 staat het op de werelderfgoedlijst van Unesco en in 2016 mocht het zich een jaar lang de Italiaanse Hoofdstad van Cultuur noemen.

Italie © Getty Images

Mantua

Wat maakt Mantua zo bijzonder? Het ligt op het punt waar drie kunstmatige meren uit de twaalfde eeuw bij elkaar komen waardoor je het gevoel hebt aan de kust te vertoeven, terwijl je in het binnenland zit. Het stadje zelf is rijk aan palazzo's en piazza's die hoofdzakelijk te danken zijn aan de Gonzaga familie die er tussen 1328 en 1708 de scepter zwaaiden en van Mantua een centrum voor cultuur, muziek en kunst wilden maken.

Italie © Getty Images

Montefalco in Umbrië

Montefalco is zo'n typisch Umbrisch stadje met een stadsmuur uit de twaalfde eeuw, smalle kinderkopstraatjes, een mooi middeleeuws plein en een imposante kerk. Een speciale reden om juist dit stadje te bezoeken is de heerlijke wijn. Umbrië is de enige regio waar Sagrantino wijn gemaakt wordt en in de streek rond Montefalco struikel je bijna over de wijnhuizen waar je de drank kan proeven.

Italie © Getty Images

Montefalco

Italie © Getty Images

Nemi in Lazio

Nemi ligt op een heuvel van 500 meter waardoor het in de hete zomer fijn koel blijft. Het is een deel van de Castelli Romani, een reeks stadjes in de Albaanse heuvels in de buurt van Rome. Nemi staat bekend om de heerlijk zoete aardbeien en om het Nemi meer, een vulkanisch kratermeer met een interessante geschiedenis (zo werd hier in 300 voor Christus een tempel ter ere van de godin van de jacht Diana gebouwd) en waar je een van de mooiste vergezichten in Italië hebt.

Italie © Getty Images

Nemi

Italie © Getty Images

Noto in Sicilië

Noto vormt samen met Ragusa en Modica de 'Barokke driehoek' in Sicilië. In de zeventiende eeuw moesten deze drie stadje de rijkdom van de Katholieke kerk tentoonspreiden. Van de drie stadjes is Noto het mooiste.

Italie © Getty Images

Noto

Italie © Getty Images

Perugia in Umbrië

Onbekend is de 165.000 inwoners tellende stad Perugia allerminst, maar toch niet zo bekend als ze verdient. In het mooie historische centrum valt altijd iets te doen omdat het een belangrijke studentenstad is. Ook voor smakelijke, lokale maaltijden kan je er uitstekend terecht.

Italie © Getty Images

Perugia

Italie © Getty Images

Varenna in Lombardije

Het Comomeer is wereldberoemd, maar merkwaardig genoeg kennen nog niet zoveel mensen Varenna en toch behoort het tot de mooiste stadjes aan het meer: de pastelkleurige tegen de heuvel opgebouwde huisjes, het kleine haventje en de straatjes met palmbomen en bougainville.

Italie © Getty Images

Varenna