Tien dingen die we van de Italianen kunnen leren

© iStockphoto

Koffie drinken, samen dineren, boodschappen doen op de plaatselijke markt: Italianen kennen allerlei gewoonten waar ons dagelijks leven veel aangenamer door wordt.

Koffie drinken, samen dineren, boodschappen doen op de plaatselijke markt: Italianen kennen allerlei gewoonten waar ons dagelijks leven veel aangenamer door wordt. The Local noemt er tien.

1. Vaker boodschappen doen op de markt

Vrijwel alle Italiaanse dorpen hebben minstens een maal per week een markt, steden vaak zelfs iedere dag. Waarom zou je daar zoals de Italianen je boodschappen moeten doen? Niet alleen kan je er vrijwel alles kopen, maar inkopen doen in de buitenlucht is veel leuker dan in een supermarkt met onnatuurlijk licht. Je maakt er makkelijker een praatje en je kan er proberen te onderhandelen over de prijs.

2. Meer verse groenten en fruit eten

In Italië kan je het hele jaar door seizoen groenten- en fruit kopen. Gerechten met verse groenten en fruit zijn dan ook eerder norm dan uitzondering in Italië. Een voorbeeld om te volgen.

3. Een praatje maken met de winkelier

In Italië is het heel normaal om je boodschappen in verschillende winkels te doen in plaats van alles in één supermarkt. Het kost weliswaar meer tijd, maar het is ook een leuke manier om op de hoogte te blijven van het plaatselijke nieuws en de laatste roddels. Ben je je portemonnee vergeten of zoek je iets speciaals dan valt er met de lokale bakker of slager waar je wekelijks komt vast iets te regelen.

4. Samen dineren

Ook in andere landen dineren mensen bij elkaar, maar in Italië gebeurt dat vrijwel dagelijks en spontaan. Formele uitnodigingen komen er niet aan te pas.

5. Minder alcohol drinken

Italië produceert zelf weliswaar veel goede wijn, maar Italianen drinken minder alcohol dan de meeste andere Europeanen. Voor minder drinken tijdens een avondje stappen valt veel te zeggen: de avond duurt langer, het kost minder, je wordt er niet ziek van en de dag erna weet je nog wat je de avond ervoor gedaan hebt.

6. Gesticuleer meer

Italianen gebruiken zo’n 250 verschillende gebaren. Waar die gewoonte vandaan komt is niet helemaal duidelijk, maar brengt wel veel leven in de brouwerij. Gesprekken worden er een pak levendiger en theatraler door.

7. Wees aanhankelijker

Italianen raken elkaar veel gemakkelijker en vaker aan dan wij gewend zijn. Elkaar zoenen bij een begroeting, gearmd lopen, elkaars haren aanraken…..het is allemaal heel normaal in Italië. Een gewoonte om over te nemen want volgens de wetenschap worden mensen gelukkiger van lichamelijk contact omdat dan het het hormoon oxytine vrijkomt en dat geeft een geluksgevoel.

8. Wees trots op de plaats waar je vandaan komt

Italianen die uit kleine dorpjes komen, vertellen vol trots over hun geboorteplaats, het plaatselijke waar je het lekkerste eten van de hele wereld krijgt voorgeschoteld en de fantastische plekjes waar iedereen uit het dorp naartoe gaat. Het geeft een fijn gevoel zo positief te zijn over de plaats waar je je jeugd doorbracht.

9. Meerdere plekjes bezoeken tijdens het uitgaan

Wanneer Italianen uitgaan, wandelen ze niet naar één vaste stamkroeg waar ze de rest van de avond blijven. Ze bezoeken meerdere cafés of andere uitgaansgelegenheden tijdens een avondje stappen. Je komt zo veel meer verschillende mensen tegen en als je met een groep op stap gaat komen de favoriete bars van iedereen aan bod.

10. Drink koffie op z’n Italiaans

Koffie drinken in Italië is een ware kunst en veel Italianen gaan dagelijks naar hun favoriete bar waar een barista de perfecte espresso, cappuccino of macchiato voor ze maakt. Anders dan hier duurt zo’n koffiebezoekje niet lang en drinken Italianen hun koffie staand bij de toog. Cappuccino drinken Italianen overigens enkel bij het ontbijt en nooit na het avondeten. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content