Tien andere kerstmarkten in Duitsland

De ene kerstmarkt is de andere niet. Dat geldt in het bijzonder voor deze tien originele kerstmarkten in de Duitse regio Nedersaksen.

1. Kerst op het water in Braunschweig

Voor één van de charmantste Duitse kerstmarkten, moet je in Braunschweig zijn. Het dorpje lijkt net een hoog sprookje dankzij het mooie kasteelplein in het centrum. In de kerstperiode is zowel het kasteel als de kasteelgracht volledig verlicht en kan je er op een vlot de typische Mumme glühwein drinken.

2. Kerst tussen de grootste collectie vakwerkhuizen in Celle

Wat is authentieker dan de kerstsfeer opsnuiven in een dorpje dat de grootste collectie vakwerkhuizen van Europa bezit? De meeste huizen zijn al 700 jaar oud zijn. Het schilderachtige stadje zet met Kerst alles in op een authentieke ervaring: zo kan je in Celle een stadswandeling doen met de “Moppenonkel”, een humoristisch personage uit de geschiedenis van het stadje, en kom je op de kerstmarkt sprekende lantaarnpalen tegen.

3. Kerst met glühbier in Göttingen

In de universiteitsstad Göttingen hangt een aparte sfeer in december. De combinatie van studenten en ambachtslieden die er hun kunsten laten zien, brengt een aangename ambiance met zich mee. Vooral de glasblazers maken de kerstmarkt van Göttingen bijzonder feeëriek en sfeervol. Göttingen staat daarnaast bekend om zijn glühbier dat je nergens anders.

4. Kerst in een oude steenkoolmijn in Goslar

Koning der kerstdecoraties is Goslar. Niet alleen de bekende Marktplatz van het stadje wordt extra gezellig ingericht, maar ook het speciaal aangelegde kerstbos zorgt voor een unieke kerstsfeer. Je waant je er even in Lapland. De geur van kaneel, gebakken appel en geroosterde amandels leiden je naar de oude mijnsite Rammelsberg. De vier indrukwekkende museumgebouwen die UNESCO-werelderfgoed zijn worden tijdens de kerstperiode omgetoverd tot een unieke kerstsite.

5. Kerst met de rattenvanger van Hameln

Hameln, de stad van de beroemde rattenvanger, plaatst tijdens de kerstperiode 60 houten kersthutjes in het historische stadscentrum. Volledig omgeven door Renaissancegebouwen en vakwerkhuizen, lijkt het alsof je je bevindt in de wereld van het sprookje De Rattenvanger van Hameln. Je kunt er schaatsen, elke dag treedt er een muzikaal ensemble op en je kan een boottochtje in kerstthema maken op de Weser. Ondertussen geniet je van een heerlijke portie ‘rattenstaarten’, een lokale specialiteit.

6. Kerst met Jägermeister in Wolfenbüttel

Wolfenbüttel viert dit jaar 430 jaar kerstmarkt en trekt daarvoor alle registers open. Elke dag kun je meewandelen met de “sprookjestour” – een wandeling doorheen de verlichte stad waar op verschillende plaatsen optredens van sprookjesfiguren plaatsvinden. Als thuishaven van het wereldberoemde kruidendrankje Jägermeister kan je in Wolfenbüttel ook proeven van een aantal typische glühweinvarianten met Jägermeister.

7. Kerst met vuurwerk in Hildesheim

Hildesheim mag dan misschien niet de grootste kerstmarkt van alle 9 stadjes hebben, het is wel één van de meest charmantste. Proef er van het typische gemberbrood, samen met een hartverwarmende glühwein. Hoogdag is zondag 27 december – die dag zijn de winkels uitzonderlijk open en vindt er ’s avonds een groot vuurwerkspektakel plaats.

8. Muzikale kerst in Lüneburg

Voor de kleinste kerstmarkt van Duitsland moet je aan café News in Lüneburg zijn. Het is een typische trekpleister, al komen de meeste mensen vooral voor de kerstmarkt op de Marktplatz van Lüneburg. De prachtige barokke gevels van deze vroegere Hanzestad worden prachtig verlicht en iedere dag vinden er muzikale optredens plaats. Op iedere straathoek kan je genieten van de plaatselijke Bregenwurst, een delicatesse onder de Duitse worsten.

9. Kerst zonder eind in Hannover

Centraal tussen de “9 stadjes” ligt Hannover, de hoofdstad van Nedersaksen. In deze gezellige stad struikel je bijna over de kerstactiviteiten. Je kunt er over drie kerstmarkten met meer dan 170 stalletjes wandelen, de volledig aangeklede Winter Zoo bezoeken of de kunstige winterspektakels van de Wintervariété aanschouwen. Hannover heeft in de kerstperiode ook een “Wishing Well Forest”, waar je aan de Oskar-Winter fontein op zoek kunt gaan naar een gouden ring. Er wordt gefluisterd dat de wensen van de eerlijke vinder echt uitkomen.

10. Kerst tussen blinkende bolides in Autostadt Wolfsburg

Themapark Autostadt, één van de meest bezochte toeristische bestemmingen in Duitsland, is een attractiepark waar Volkswagen en de geschiedenis van de auto centraal staan. ’s Winters krijgt het park een uniek winterjasje aan en laten professionele schaatsers er hun kunstjes zien. Ondertussen kun je nog steeds gebruik maken van de attracties, die voor de gelegenheid volledig verlicht zijn.

Openingsdata Kerstmarkten 2015:

Braunschweig: 29/11 tot 29/12

Celle: 30/11 tot 27/12

Göttingen: 27/11 tot 29/12

Goslar: 29/11 tot 30/12

Hameln: 27/11 tot 23/12

Hannover: 29/11 tot 22/12

Hildesheim: 27/11 tot 28/12

Lüneburg: 23/11 tot 23/12

Wolfenbüttel: 28/11 tot 23/12

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content