The Tall Ships Races in Antwerpen in gang getrapt

© Epa

Het publiek kan nog tot de uittocht zondag naar Spanje en Portugal begint, een vijftigtal zeilschepen bewonderen bij hun aanmeerplaatsen en tot en met zaterdag zelfs een bezoekje brengen aan boord.

In Antwerpen is donderdag het startevent afgetrapt van The Tall Ships Races, een internationale zeilwedstrijd die zondag van start gaat en een vijftigtal kleine en grote zeilschepen van startplaats Antwerpen naar het Portugese Lissabon en de Spaanse steden Cádiz en La Coruña zal brengen. Het publiek kan nog tot de uittocht zondag de schepen bewonderen bij hun aanmeerplaatsen en tot en met zaterdag zelfs een bezoekje brengen aan boord. Er worden tijdens de vierdaagse enkele honderdduizenden bezoekers verwacht.

De zeilschepen variëren in lengte van 12 tot maar liefst 115 meter en hebben in totaal zowat 4.000 trainees aan boord. The Tall Ships Races zijn een initiatief van Sail Training International en hebben als unieke startvoorwaarde dat de helft van de bemanning van elk schip moet bestaan uit jongeren tussen 15 en 25 jaar. Er komen bemanningsleden van 30 verschillende nationaliteiten naar Antwerpen afgezakt.

Riviertours en animatie

Tot de blikvangers onder de deelnemende schepen horen het Mexicaanse marineschip Cuauhtémoc en de Venezolaanse driemaster Simón Bolívar. De schepen bekijken kan vanop de wandelboulevard langs de Schelde die zich uitstrekt van het Steenplein tot de Rijnkaai, maar ook langs de dokken van het Eilandje.

Er worden ook riviertours georganiseerd om de schepen vanop de Schelde gade te slaan. Het gebied waarin de schepen aangemeerd liggen, is overigens in vijf deelzones of “oceanen” onderverdeeld met telkens bijpassende schepen en kleuren. Het evenement brengt daarnaast ook randanimatie met zich mee zoals concerten, vuurwerk en een parade door de bemanningsleden. Zondag varen de schepen één voor één uit om koers te zetten naar het zuiden. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content