The hotlist: vijf adressen dicht bij de zee voor reizigers met een groen geweten

Het zicht over het eindeloze lavalandschap krijg je er gratis bij in het ION, een ambitieus groen project dat samen met de IJslandse overheid op poten werd gezet.
Wim Denolf
Wim Denolf Wim Denolf is journalist bij Knack Weekend. Liefst schrijft hij elke week over een ander thema.

Ecologisch verantwoord overnachten: op deze adresjes geniet je zonder schuldgevoel.

1. ION – IJsland

Als er één plek ter wereld is waar een ecologisch hotel op zijn plaats is, is het wel IJsland. Dit eiland ís natuur. Wie slaapt in het ION – voluit ION Luxury Adventure Hotel – beseft dat voluit. Je slaapt midden in een met mos begroeid lavaveld náást een actieve vulkaan. Hoeveel natuur had je gewild? Ooit sliepen op deze plek arbeiders van de nabijgelegen energiecentrale, maar het verlaten pand werd in 2013 omgetoverd tot hotel. Een zeer ambitieus groen project dat samen met de IJslandse overheid op poten gezet werd. Het hotel staat te midden van warmwaterbronnen die zo’n 350°C heet zijn en die gebruikt worden om energie op te wekken, zoals voor de verwarming van de kamers en het zwembad.

Het zicht over het eindeloze lavalandschap krijg je er gratis bij in het ION, een ambitieus groen project dat samen met de IJslandse overheid op poten werd gezet.
Het zicht over het eindeloze lavalandschap krijg je er gratis bij in het ION, een ambitieus groen project dat samen met de IJslandse overheid op poten werd gezet.

Of je nu houdt van zwemmen of niet, ga hier zeker dobberen. Het uitzicht over het eindeloze lavalandschap vergeet je nooit meer. Als het kan, gaat ION voor biologisch: van het beddengoed tot de handdoeken, de houten vloeren en alles wat het restaurant serveert. Ook de verzorgingsproducten zijn gemaakt van lokale biologische kruiden, gemengd met lokale vulkanische as en klei. Er zijn waterbesparende douchekoppen én een doorgedreven recyclagefilosofie: wastafels zijn gemaakt van herbruikbare rubberbanden, lampen van lavabrokken, tafels en stoelen van wrakhout.

Vanaf 185 euro voor een tweepersoonskamer, ionadventure.ioniceland.is

2. Vivood – Spanje

Wat als een architect met een duurzame agenda een hotelketen wil starten? Dan ziet die er wellicht uit als Vivood, een ecologisch toevluchtsoord niet ver van Alicante, Benidorm en Calpe. Een project van de Spaanse architect Daniel Mayo.

The hotlist: vijf adressen dicht bij de zee voor reizigers met een groen geweten

Op basis van zijn duurzame noodshelters van geperste balen stro ontwikkelde hij een modulair systeem van onafhankelijke hotelkamers die hij op afgelegen plekken kan neerpoten. Die worden volledig prefab afgeleverd en met een kraan op hoge stalen poten getild. Zo vrijwaart hij de woeste landschappen en vooral de dieren en planten die er leven. En de kamers kunnen – als dat ooit nodig blijkt – zonder natuurschade weggehaald worden. Het fantastische uitzicht is een aangename bijwerking.

Sommige modules hebben een eigen jacuzzi, ingebouwd in de rotsen.
Sommige modules hebben een eigen jacuzzi, ingebouwd in de rotsen.

De buitenkant van de ‘cabins’ bekleedt hij met ecologische composietplaten gemaakt van geperst dennenhout en cement. Vivood is de eerste afgewerkte retreat van Mayo. In een natuurgebied – een vervallen dierenpark – van 84.000 vierkante meter ‘zweven’ 25 modules, waarvan sommige met een eigen jacuzzi, ingebouwd in de rotsen. Ze gaan haast onzichtbaar op in de rotsachtige en ongerepte omgeving van de vallei van Guadalest en je bereikt ze via een kronkelend doodlopend straatje bergopwaarts. Pech voor wie hier een gezinsuitstap van wil maken: er is een adult only policy.

Vanaf 119 euro voor een tweepersoonskamer, vivood.com

3. Farm 215 – Zuid-Afrika

‘Weg van de wereld’ is geen loze belofte in deze voormalige boerderij in de Kaapstreek, op bijna drie uur rijden van Kaapstad. Farm 215 ligt midden in een ongerept natuurreservaat, waarbij moderne vrijstaande suites met panoramische raampartijen en hoevekamers met balkons je onderdompelen in een zee van ruimte, rust en privacy. Wandel- en mountainbikeroutes wachten, al zijn inspanningen niet nodig om te genieten van de vergezichten.

In Farm 215 kookt Chef Bruce enkel met op het reservaat geteelde groenten en niet-bedreigde vissoorten.
In Farm 215 kookt Chef Bruce enkel met op het reservaat geteelde groenten en niet-bedreigde vissoorten.

De opbrengst van Farm 215 vloeit terug naar het onderhoud en de bescherming van het reservaat, waarin honderden, vaak bedreigde plantensoorten en endemische vogels thuis zijn. Een duurzame aanpak heerst dan ook op alle fronten: van de energievoorziening met zonnepanelen, het gebruik van water uit het naburige berggebied en de afvalsortering en compostering tot een bijna volledig verbod op gemotoriseerd verkeer. Bovendien kookt chef Bruce alleen met op het reservaat geteelde groenten, vlees en wijn van lokale landbouwers en niet-bedreigde vissoorten.

Hoevekamers vanaf 72 euro, suites vanaf 103 euro, ontbijt inbegrepen, farm215.co.za

4. Loveland Farm – Engeland

Slapen doe je hier met zicht op de sterren. De Loveland Farm in North Devon is niet zomaar een glampingsite. Dit ecowalhalla is het droomproject van een modekoppel dat het hectische leven in Londen wilde ontvluchten. Jeff en Karina Griffin kochten in 2010 een grote 19de-eeuwse boerderij aan de woeste kust van Devon in het zuidwesten van Engeland. Ze verhuisden hun gezin én hun modestudio en kozen voor een rustiger leven midden in de natuur.

Naast tipitenten staan er op het terrein van de Loveland Farm ook pods: doorzichtige koepels voor 2 à 7 personen.
Naast tipitenten staan er op het terrein van de Loveland Farm ook pods: doorzichtige koepels voor 2 à 7 personen.

Hun energie halen ze uit biomassa en zonnecellen en ze kweken alle groente én vlees zelf, ofwel kopen ze die bij lokale boeren. De Griffins – die nog altijd hun eigen modemerk runnen – willen zo duurzaam en zelfvoorzienend zijn als mogelijk. Naast tipitenten staan er verspreid op het immense terrein pods: doorzichtige koepels à la Buckminster Fuller, geschikt voor twee tot zeven personen. Elke dome heeft een living, keuken en aparte slaapkamerzone met douche en composttoilet zónder water. Het afval kiepert Jeff achteraf zó de moestuin in.

Vanaf 156 euro/nacht voor een tweepersoonspod. Een nacht in een tipi (2-4 personen) kost 113 euro/nacht, loveland.farm

5. Manshausen – Noorwegen

‘Over vijf jaar willen we volledig klimaatneutraal zijn’, belooft de website van Manshausen. Dit privé-eiland voor de Noorse kust ligt boven de poolcirkel en is in handen van poolreiziger, schrijver en fotograaf Børge Ousland.

The hotlist: vijf adressen dicht bij de zee voor reizigers met een groen geweten

Afgelegen is het woord: slechts één keer per dag brengt een veerboot je op anderhalf uur van het stadje Bødo naar het dorpje Nordskot. Daar pikt een klein bootje van Manshausen zelf je op.

Het eiland zelf is piepklein: amper 22 hectare, zeg maar 40 voetbalvelden. In 2010 kocht avonturier Ousland het eiland dat eeuwenlang leefde van de vishandel, tot het in 1920 failliet ging en verlaten achterbleef. Je verblijft er in een van de zeven sea cabins. De uitgepuurde hutjes van hout en glas bengelen half boven de zee en zijn terecht prijsbeesten in de architectuurwereld.

Afgelegen is het woord: een bootje van Manshausen pikt je op en brengt je naar het privé-eiland, waar je slaapt in een van de zeven uitgepuurde sea cabins.E
Afgelegen is het woord: een bootje van Manshausen pikt je op en brengt je naar het privé-eiland, waar je slaapt in een van de zeven uitgepuurde sea cabins.E© STEVE KING

Poolontdekker Ousland renoveerde ook een 18de-eeuwse boerderij. Je kunt er iets eten, maar check zeker de bibliotheek met oogverblindend uitzicht én Børges indrukwekkende privécollectie National Geographic-magazines. En dan zijn er nog hot tubs, een zoutwaterzwembad én een privéstrand.

Vanaf 195 euro voor een tweepersoonscabin, manshausen.no

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content