The hotlist: drie betaalbare droomhotels op een eiland

Ilhéu de Vila Franca do Campo, een kratereilandje vlak bij São Miguel. © Veerle Helsen
Veerle Helsen

Wegdromen, maar zonder decadent te doen.

1. A Villa by the Sea – São Miguel

Soms ligt het paradijs dichterbij dan je denkt. De Azoren bijvoorbeeld, hebben een exotische naam, maar liggen op amper vier uur vliegen van Brussel. Deze kleinschalige B&B ligt aan de zuidkust van het populairste eiland van de Azoren, São Miguel.

The hotlist: drie betaalbare droomhotels op een eiland

De ingang is een poortje naar het paradijs. Dat ‘zee’ in de naam vermeld staat, is geen toeval: je krijgt hier ontbijt met zicht op zee, kamers met zicht op zee, een tuin met zicht op zee tot zelfs een schommel met zicht op zee. Maar de grootste troef ligt ín de zee: vlak voor de villa ligt een onbewoond eiland waar je naartoe kunt varen of kajakken.

The hotlist: drie betaalbare droomhotels op een eiland

Alles wat niet in reisgidsen over São Miguel vermeld staat, kom je hier te weten; eigenaars Rita en Pedro hebben immers ook een bedrijfje dat de onbekende kant van de Azoren wil promoten. Ze delen hun tips graag, want A Villa by the Sea is het soort adres waar je ’s avonds laat arriveert, het woord ‘honger’ laat vallen en er plots een huisgemaakt diner staat te dampen.

Vanaf 69 euro voor een tweepersoonskamer met ontbijt, parclifetravel.wixsite.com/avillabythesea

2. Melvich Hotel – Schotland

Dé geheime troef van dit hotel? De eigenaars. Je kunt op internet naar de plaatjes kijken, of de fantastische locatie googelen (pal aan zee), maar het is pas als je de voordeur opent, dat je de warmte van uitbaatster Jo voelt. Of de pizza’s uit haar houtoven ruikt.

The hotlist: drie betaalbare droomhotels op een eiland

Het Melvich Hotel is aan de noordkust van Schotland dé place to be. Dat komt niet alleen door hun restaurant, maar ook door het aanpalende cafeetje waar locals aan de toog hangen of door de gezellige living met open haard en veel boeken en magazines. Aan de muren hangen zelfgemaakte surfposters, want Noord-Schotland is een van Europa’s best bewaarde surfgeheimen. De man van Jo is een fervent surfer, en als je goed rondkijkt in het hotel, ontdek je een kaart van de kust met alle surfspots.

Melvich Hotel, een ideaal rustpunt op de beroemde North Coast 500.
Melvich Hotel, een ideaal rustpunt op de beroemde North Coast 500.© SAMANTHA LOVETT

Je vindt het hotel pal in het midden van de wilde en ruige Schotse noordkust, aan de zogenaamde NC500 (North Coast 500), een roadtrip in de categorie ‘Moet je ooit gezien hebben in je leven’.

Vanaf 92 euro voor een tweepersoonskamer met ontbijt, melvichhotel.co.uk

3. Kamarotí – Sifnos

Je ziet het petieterige eiland Sifnos nauwelijks liggen op de kaart: het is 15 km lang en ongeveer 5 km breed. Er is geen luchthaven en je kunt het alleen bereiken met de boot vanuit Athene of van op een naburig Cycladeneiland.

The hotlist: drie betaalbare droomhotels op een eiland
© ALAN JENSEN

Kamarotí is een echte hidden gem: het werd gebouwd tussen de olijfbomen. Eigenaars David en Víctor leerden Sifnos kennen via hun moeder, die hier jarenlang op vakantie kwam. David is architect en tekende een grondplan waarvoor geen enkele boom hoefde te sneuvelen. Ook niet voor het rechthoekige zwembad waar je écht baantjes kunt trekken.

De architect tekende een grondplan waarvoor geen enkele boom hoefde te sneuvelen.
De architect tekende een grondplan waarvoor geen enkele boom hoefde te sneuvelen.

De poolbar met zeezicht serveert ontbijt, lunch en diner op basis van ingrediënten uit de moestuin naast het zwembad. Denk versgeperst sinaasappelsap, huisgemaakte confituur of ovenvers brood. De broers hebben Spaanse roots en dat verklaart waarom bij het ontbijt zowel tortilla als yoghurt op tafel staan.

Vanaf 100 euro voor een tweepersoonskamer met ontbijt, kamaroti.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content