The Dutch Connection in Massachusetts

De relatie tussen Leiden en Plymouth in Massachusetts is exact 400 jaar oud en dat wordt gevierd.

In het kader van deze feestelijkheden hebben het Pilgrim Hall Museum in Plymouth en het Lakenhal Museum in Leiden bijzondere schilderijen aan elkaar uitgeleend.

Belangrijk jaar

Het jaar 2009 is van uitermate groot belang in de geschiedenis van de Pilgrims, een groep Engelse puriteinen die met het beroemde schip de Mayflower de Atlantische Oceaan overstaken om zich te vestigen in 17e-eeuws Amerika.

Alvorens die oversteek te maken vestigden de Pilgrims zich in 1609 in Leiden, waar zij 11 jaar verbleven voordat zij naar Amerika gingen. Het was in Leiden dat de Pilgrims jaarlijks Thanksgiving vierden en in feite het karakter van de hele Pilgrim gemeenschap en haar leiders gestalte werd gegeven.

Uitwisseling

In het kader van dit 400 jarig jubileum heeft er een uitwisseling plaats gevonden tussen het Pilgrim Hall Museum in Plymouth Massachusets en het Lakenhal Museum in Leiden. Op de tentoonstelling in de stad Plymouth wordt middels schilderijen, foto’s, reproducties en voorwerpen duidelijk gemaakt hoe het leven er uitzag voor deze Pilgrims in Leiden.

Gezicht op Leiden

Het Schilderij “gezicht op Leiden vanuit het Noord-Oosten” van de beroemde schilder Jan van Goyen (1596-1656) is aan het Pilgrim Hall Museum uitgeleend, terwijl dit museum het schilderij “the first Thanksgiving in Plymouth van de schilderes Jennie A. Brownscombe aan het Lakenhal Museum heeft uitgeleend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content