TGV bedreigt Michelangelo’s David

Het project om voor de aanleg van een Italiaans tgv-net een tunnel onder het historische centrum van Firenze te maken, dreigt de David van Michelangelo in gevaar te brengen.

Het project om voor de aanleg van een Italiaans tgv-net een tunnel onder het historische centrum van Firenze te maken, dreigt de David van Michelangelo in gevaar te brengen.

Dat schrijft donderdag de krant Il Corriere della Sera. Sinds 1873 wordt de tussen 1501 en 1504 gerealiseerde, 5,14 meter hoge (sokkel inbegrepen) en wereldberoemde sculptuur tentoongesteld in de Galleria dell’Academia in hartje Firenze. David, die de Bijbelse reus Goliath versloeg, dreigt lichaamsdelen te verliezen door de trillingen van het boorwerk voor de tunnel.

Volgens het huidige plan zullen tunnels David passeren op amper 600 meter van zijn sokkel. Als het beeld niet voor de graafwerken wordt verplaatst, dreigt het door de trillingen in te storten, waarschuwt Fernando De Simone, architect uit Padua en deskundige ter zake, op de site van de krant. In museumkringen wordt het gevaar onderkend, maar waarschuwt men ook voor vroegtijdig “alarmisme”.

In augustus vorig jaar stond Michelangelo’s David ook in het centrum van de belangstelling: toen kwam het tot een polemiek tussen de stad Firenze en het Italiaanse ministerie van Cultuur over wie nu eigenlijk de acht miljoen euro die bezoekers aan de Galleria jaarlijks in het laatje brengen, toebehoort.

Lang voor de tgv stond David, toen nog buiten in weer en wind posterend, reeds aan een groot gevaar bloot. Bij gevechten tussen het Florentijnse gepeupel en de soldaten van de aristocratische De Medicis in 1527 werd het beeld getroffen door een projectiel. De linkerarm van de Bijbelse slingeraar brak in drie stukken. In 1543 werd die arm, in opdracht van Cosimo de Medicis, weer hersteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content