Test-Aankoop: Huisartsen geven vaak geen goed advies over reisvaccinaties

© iStockphoto

Drie op de vier huisartsen geven vakantiegangers te weinig of zelfs fout advies met betrekking tot vaccinaties. De vaccinatiecentra daarentegen leveren over de hele lijn puik werk.

Dat concludeert Test-Aankoop uit een onderzoek waarbij een koppel anoniem naar 67 huisartsen en 24 vaccinatiecentra gestuurd werd met de vraag hen klaar te stomen voor een exotische rondreis van vijf weken in India.

De onderzoekers controleerden of de bevraagde hulpverleners voldoende aandacht schonken aan een correcte vraagstelling, een kwalitatief gezondheidsadvies verstrekten, een goed vaccinatieplan opstelden en preventiemaatregelen adviseerden tegen malaria. Slechts vier van de bezochte huisartsen deden het volgens Test-Aankoop zeer goed, terwijl acht anderen een ronduit slecht advies gaven. “Hier en daar werd zelfs compleet foutief geïnformeerd over malaria, met alle risico’s van dien”, aldus de consumentenorganisatie.

Wat de vraagstelling betreft wijst Test-Aankoop erop dat er doorgaans te weinig vragen werden gesteld over de gezondheidstoestand van de patiënt. Zo vroegen vijf huisartsen niets over eerdere inentingen. Amper twee huisartsen overliepen tijdens de consultatie alle mogelijke risico’s.

Gevaren die te weinig vermeld werden, zijn het risico op dierenbeten en de kans op hondsdolheid, worminfecties door te baden en infecties door een muggenbeet. De meeste huisartsen raadden weliswaar de noodzakelijke inentingen aan, maar vaccinaties tegen tetatnus en polio werden nog te vaak vergeten.

Wat malaria betreft werd te veel nadruk gelegd op malariatabletten en te weinig op preventie, terwijl men door het nemen van de goede maatregelen besmetting door muggenbeten bijna volledig kan vermijden. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content