In 2012 telde België nog maar vijftien vijfsterrenhotels, terwijl dat het jaar ervoor nog vijfentwintig waren. De FOD economie berichtte over deze afname met veertig procent in de tophotelwereld en de daling van overnachtingen in dit soort hotels. De algemene hotelovernachtingen in België bleven volgens het FOD Economie min of meer stabiel in 2012, maar de tophotels kregen het zwaar te verduren. Deze afname van aantal vijfsterrenhotels in ons land ligt in lijn met de daling van overnachtingen in dit soort hotels. Van de bezoekers kwam ruim vier op vijf uit het buitenland, al kozen de meeste buitenlandse toeristen voor drie- en viersterrenhotels.

Het probleem lijkt zich vooral te concentreren rond zakenlui, die alsmaar minder overnachten in vijfsterrenhotels. Het aantal zakelijke overnachtingen daalde in 2012 met maar liefst 46,1 procent. "Nogal wat (zaken)mensen vinden het niet langer ethisch verantwoord om in een vijfsterrenhotel te overnachten", reageerde de studiedienst van Toerisme Vlaanderen op deze cijfers.

Het is niet duidelijk of de verdwijning van de tien vijfsterrenhotels te wijten is aan sluitingen of aan het afgeven van een ster. Toerisme Vlaanderen merkte op dat de daling van het aanbod waarschijnlijk een gevolg is van de afname in vraag. Maar, zoals vaak het geval bij vraag en aanbod, kan ook het omgekeerde het geval zijn. (Belga/LP)

In 2012 telde België nog maar vijftien vijfsterrenhotels, terwijl dat het jaar ervoor nog vijfentwintig waren. De FOD economie berichtte over deze afname met veertig procent in de tophotelwereld en de daling van overnachtingen in dit soort hotels. De algemene hotelovernachtingen in België bleven volgens het FOD Economie min of meer stabiel in 2012, maar de tophotels kregen het zwaar te verduren. Deze afname van aantal vijfsterrenhotels in ons land ligt in lijn met de daling van overnachtingen in dit soort hotels. Van de bezoekers kwam ruim vier op vijf uit het buitenland, al kozen de meeste buitenlandse toeristen voor drie- en viersterrenhotels. Het probleem lijkt zich vooral te concentreren rond zakenlui, die alsmaar minder overnachten in vijfsterrenhotels. Het aantal zakelijke overnachtingen daalde in 2012 met maar liefst 46,1 procent. "Nogal wat (zaken)mensen vinden het niet langer ethisch verantwoord om in een vijfsterrenhotel te overnachten", reageerde de studiedienst van Toerisme Vlaanderen op deze cijfers. Het is niet duidelijk of de verdwijning van de tien vijfsterrenhotels te wijten is aan sluitingen of aan het afgeven van een ster. Toerisme Vlaanderen merkte op dat de daling van het aanbod waarschijnlijk een gevolg is van de afname in vraag. Maar, zoals vaak het geval bij vraag en aanbod, kan ook het omgekeerde het geval zijn. (Belga/LP)