Teruggegeven cultuurschatten in het Akropolismuseum

Griekenland en ook Italië blijven druk uitoefenen op Groot-Brittannië om de Parthenonfriezen uit de Klassieke Oudheid terug te geven. Vanaf 23 september zullen op het gelijkvloers van het gedeeltelijk afgewerkte nieuwe Acropolismuseum in Athene talrijke cultuurschatten uit de Klassieke Oudheid tentoongesteld worden, die musea uit de hele wereld aan Italië en Griekenland teruggegeven hebben.

Daaronder bevinden zich een gouden krans uit de tijd van de Macedonische koning Philippus II (382 – 336 v.Chr.) en een vaas uit de tijd van de Etrusken, twee voorwerpen van onschatbare waarde.

Daarmee willen Athene en Rome duidelijk maken dat er geen andere weg bestaat dan de terugkeer van alle belangrijke objecten naar hun thuisland.

“Het is een culturele misdaad deze voorwerpen te ontvreemden en ze niet terug te geven”, zei de voorzitter van het nieuwe Acropolismuseum, Dimitris Pandermalis, voorts aan de Griekse pers. Zesenvijftig van de 96 Parthenonfriezen bevinden zich vandaag nog steeds in het British Museum in Londen.

“Steeds meer mensen begrijpen dat gestolen cultuurvoorwerpen allerhande in hun natuurlijke omgeving thuishoren”, zei Evgeneia Kalogeratou, architecte verbonden aan het Griekse ministerie van Cultuur. Nu het nieuwe museum onder de Akropolis eind 2008 officieel wordt geopend, kan het British Museum zich niet meer verbergen achter excuses, luidt het.

Lord Elgin, de Britse ambassadeur voor het toenmalige Ottomaanse Rijk met standplaats in Constantinopel (nu Istanbul), had in het begin van de negentiende eeuw de best bewaarde delen van het Parthenon en andere cultuurmonumenten van de Akropolis laten demonteren en naar Engeland overbrengen.

Athene eist sinds meer dan een kwarteeuw hun teruggave. Het Parthenon is een van de beroemdste nog bestaande gebouwen uit het antieke Griekenland. Indien de friezen niet worden teruggegeven, zullen de Grieken de ontbrekende delen tussen de echte als onduidelijke namaak-hologrammen voorstellen.

Informatie
Acropolismuseum

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content